Premierul Ungariei, Viktor Orban, provoacă noi probleme la nivel european!

Viktor Orban merge la Moscova! Poziţia pe care o va lua acolo pune întreaga Europă pe jar

Mai exact, este vorba despre vizita pe care liderul de la Budapesta urmează să o efectueze la Moscova. Cu această ocazie, Parlamentul European i-a atras atenţia lui Orban că va trebuie să prezinte o poziție europeană comună în timpul acestei deplasări în Rusia.

Mesajul a venit din partea Comisiilor pentru Afaceri Externe și pentru Apărare din cadrul Parlamentului European, notează site-ul Hungary Today.

Reamintim că premierul Viktor Orban se va întâlni, în Rusia, pe 1 februarie, cu preşedintele Vladimir Putin. Discuțiile bilaterale se vor concentra pe proiectul centralei nucleare de la Paks, pe aprovizionarea cu gaze naturale, dar și pe producția de vaccinuri.

“Putin încearcă să ne despartă. (…) Va continua să ne testeze”

De la nivelul Parlamentului European, premierului Ungariei i se cere să aibă grijă cu ce mesaj se duce la Moscova, dar se subliniază şi importanţa unui mesaj comun coordonat din partea Uniunii Europene.

“Putin încearcă să ne despartă; de exemplu, ieri s-a întâlnit cu companii italiene. Și va continua să ne testeze. Sper din tot sufletul că Viktor Orban este conștient de ce este în joc și că rămâne la mesajul de unitate al UE”, a transmis Nathalie Loiseau, președintele Subcomisiei pentru Securitate și Apărare.

“Este important ca mesajul UE să fie clar” pentru Rusia, a precizat şi David McAllister, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe.

“Cele 27 de state membre, care lucrează cu partenerii noștri transatlantici, trebuie să precizeze că orice atac militar asupra Ucrainei ar avea consecințe grave și că susțin suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor europene, inclusiv a Ucrainei”, a declarat acesta.

Critici dure venite şi din Ungaria la adresa premierului Viktor Orban

Criticile la adresa lui Orban nu vin doar din Parlamentul European, ci şi din propria ţară.

Opoziţia din Ungaria i-a cerut premierului să-și anuleze călătoria la Moscova, pentru că o astfel de vizită, dar şi “faptul că nu și-a anulat călătoria în ciuda tensiunilor crescânde de la granița Ucrainei, transmite mesajul că statele membre NATO și UE nu sunt unite în a respinge propunerile lui Putin”.

În altă ordine de idei, a existat şi o luare de poziţie a americanilor, în tot acest context.

Consilierul Departamentului de Stat al SUA, Derek Chollet, a purtat discuţii cu Péter Sztáray, secretarul de stat pentru politică de securitate.

Cei doi au vorbit despre relaxarea conflictului ruso-ucrainean, rolul Ungariei în NATO și cooperarea militară dintre Statele Unite ale Americii şi Ungaria.