Ungaria zguduie Europa din temelii odată cu ultima afirmație venită de la Budapesta. Premierul Viktor Orban a lansat un atac dur la adresa lui Dunja Mijatovic, comisară pentru drepturile omului în cadrul Consiliului Europei, despre care a spus că nu face decât să „spună prostii”.

De menționat este că precizarea lui Orban vine ca un răspuns la valul de critici venit din partea comisarei privind legea din Ungaria care interzice predarea în şcoli a chestiunilor transgender şi despre homosexualitate.

„Cu tot respectul, trebuie să spun că această doamnă de multe ori spune prostii. La fel şi acum”, a declarat Viktor Orban la postul public de radio Kossuth, citat de agenţia EFE.

Totodată, în cadrul aceluiași interviu, premierul Ungariei a precizat că legea respectivă, care a fost aspru criticată, dar şi referendumul pe care l-a convocat pentru a o susţine are rolul de a proteja copiii şi totodată de a garanta dreptul părinţilor de a-i educa.

Seria acuzațiilor dure la adresa oficialului european au continuat. Premierul ungar a mai acuzat-o pe Mijatovic că face parte din „armata lui (George) Soros”, miliardarul ungaro-american pe care premierul conservator ungar îl consideră inamicul numărul unu al Ungariei pentru că susţine migraţia sau drepturile minorităţilor sexuale.

Ce a declarat Dunja Mijatovic

De menționat este faptul că precizărle lui Viktor Orban vin în contextul în care, recent, Dunja Mijatovic declarase că acea lege riscă să alimenteze „prejudecăţile şi ura faţă de persoanele LGBT”. În ceea ce privește referendumul cerut de Viktor Orban pe acest subiect, comisarul european preciza că acesta cuprinde întrebări „ambigue şi înşelătoare”, care ar putea avea „un impact negativ asupra drepturilor, securităţii şi bunăstării” acestei comunităţi.

Comisarul European nu este însă singurul nemulțumit de acest act normativ adoptat în luna iunie. Documentul a atras nenumărate critici severe din partea instituţiilor europene şi a unor lideri vest-europeni,.

O reacție în acest sens a venit și din partea Comisiei Europene. Președinta instituției, Ursula von der Leyen a descris această lege drept o „ruşine”, a iniţiat o procedură juridică împotriva Ungariei, disputa adâncind conflictul dintre Budapesta şi Bruxelles pe tema statului de drept.

Pe lângă această lege însă, tensiunile s-au amplificat în momentul în care, Viktor Orban a hotărât ca odată cu alegerile legislative din 3 aprilie să fie organizat un referendum asupra acestei legi.

„Sunteţi de acord ca instituţiile de educaţie publică să desfăşoare discuţii despre orientările sexuale fără consimţământul părinţilor ?” şi „Sunteţi de acord cu promovarea terapiilor de schimbare de sex la minori ?”, sunt două din cele patru întrebări, celelalte două făcând referire la difuzarea de către mass-media a conţinuturilor despre schimbarea de sex sau care pot afecta dezvoltarea sexuală a minorilor.