Turcia, pas important către o relaţie normală cu SUA! Mesaj clar al lui Erdogan. Odată cu instalarea lui Joe Biden în fruntea SUA, preşedintele turc ar vrea o revenire a Turciei în programul F-35.

Turcia, mesaj clar pentru SUA

Turcia a trimis un mesaj clar către SUA. Vrea o revenirea în programul F-35 după venirea lui Biden la Casa Albă.  Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că speră să ajungă la un compromis cu administraţia americană a lui Joe Biden.

Asta ar permite reintegrarea Ankarei în programul avioanelor de luptă americane F-35, din care Turcia a fost exclusă pentru că a cumpărat rachete ruseşti, relatează AFP.

Drept reacţie la livrarea în 2019, către Turcia, a primei baterii a sistemului de apărare antiaeriană rus S-400.SUA au exclus Ankara din programul de fabricaţie al avionului stealth F-35. A invocat faptul că utilizarea rachetelor ruseşti ar putea duce la aflarea unor secrete tehnologice şi că ele sunt prin urmare incompatibile cu dispozitivele NATO.

Scandal imens între SUA şi Turcia

Armata turcă comandase peste 100 de exemplare din acest aparat de zbor de ultimă generaţie, dintre care anumite componente erau fabricate în Turcia înainte de excluderea sa.

“Avioanele F-35 nu au fost livrate, deşi am virat o sumă consistentă. Este o eroare gravă din partea SUA ca ţară aliată. Sper că odată cu învestirea dlui Biden, vom putea avea convorbiri şi să ajungem la rezultate pozitive”, a declarat Erdogan presei de la Istanbul.

El şi-a reiterat totuşi voinţa de a continua o politică de înarmare independentă faţă de NATO şi de SUA. “Nu luăm decizii asupra chestiunilor de apărare cerând autorizaţie din partea cuiva Turcia, pas important către o relaţie normală cu SUA! Nu vom putea accepta niciodată ca ţările NATO să ne spună ce să facem”, a spus el.

Pe lângă excluderea Turciei din programul F-35, Washingtonul a interzis în decembrie atribuirea oricărui permis de export arme către SSB, agenţia guvernamentală turcă ce răspunde de achiziţiile militare, pentru a pedepsi Ankara pentru cumpărarea sistemului rus de rachete.

În pofida sancţiunilor şi presiunilor americane, Ankara refuză să renunţe la S-400, pe care l-a testat prima dată în octombrie anul trecut, şi intenţionează chiar să comande un al doilea lot.

Potrivit lui Erdogan, discuţiile cu Rusia privind a doua livrare de rachete din sistemul S-400 sunt prevăzute la sfârşitul lui ianaurie.

Erdogan face aceste afirmaţii privind dorinţa sa de ajunge la un compromis cu Washingtonul pe tema F-35 şi a rachetelor ruse în contextul în care Ankara se teme că Joe Biden ar putea avea o poziţie mai aspră faţă de Turcia după ce îi va succeda lui Donald Trump, considerat conciliant faţă de preşedintele turc în timpul mandatului său, comentează France Presse.