Pe măsură ce se apropie momentul învestirii în funcţie a lui Joe Biden, situaţia în Statele Unite devine tot mai tensionată. Şeful FBI şi-a exprimat chiar îngrijorarea cu privire la posibile violenţe şi chiar proteste armate, odată cu apropierea datei de 20 ianuarie. Vicepreşedintele Mike Pence încearcă totuşi să calmeze situaţia.

Criticat dur de Donald Trump pentru ca nu l-a susţinut mai mult, Mike Pence dă acum asigurări că tranziţia noului preşedinte al Statelor Unite va fi una sigură.

Mike Pence: Poporul american merită asta

Vicepreşedintele SUA a promis, joi, că va respecta istoria ţării şi va asigura o tranziţie sigură de putere către preşedintele-ales Joe Biden, scrie Reuters.

Declaraţia lui Pence a venit în timpul unei întâlniri cu trupele Gărzii Naţionale care păzesc Capitoliul. Vicepreşedintele SUA a fost unul dintre oficialii de rang înalt ce au fost evacuaţi într-un loc sigur în timpul violenţelor de săptămâna trecută. După această întâlnire, Pence a mers la o întrunire pe teme de securitate la sediul Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă.

“Am supravieţuit cu toţii acelei zile de 6 ianuarie. Şi, aşa cum a spus clar preşedintele ieri, suntem angajaţi la o tranziţie ordonată şi la o învestire sigură. Poporul american merită asta”, a declarat Mike Pence. A fost prima sa apariţie la un eveniment public după asaltul de la Capitoliu, soldat cu cinci decese.

Pence a mai precizat că Biden şi vicepreşedintele-ales Kamala Harris vor fi învestiţi la 20 ianuarie “într-o manieră în acord cu istoria şi tradiţiile noastre şi într-un mod care onorează poporul american şi Statele Unite”.

Trump nu va fi prezent la învestirea lui Joe Biden

Donald Trump a anunţat deja că nu va lua parte la ceremonia de învestire. El a devenit miercuri primul preşedinte din istoria SUA care este pus sub acuzare de două ori. Totul vine după ce zece dintre colegii săi din Partidul Republican li s-au alăturat democraţilor din Camera Reprezentanţilor în vederea unui impeachment pentru incitare la insurecţie.

Pence s-a întâlnit de asemenea şi cu zeci de membri ai forţelor de pază în afara Capitoliului. El le-a mulţumit pentru că asigură securitatea “într-o perioadă atât de importantă din viaţa naţiunii noastre”.

Vicepreşedintele SUA nu mai este în graţiile lui Donald Trump

Apariţiile de joi ale lui Mike Pence, atent pregătite, au marcat un contrast cu cele ale lui Trump, care nu a mai vizitat Capitoliul de la asalt. Într-un video făcut public miercuri seară, Trump a dezaprobat violenţele.

Pence este de mult timp unul dintre cei mai loiali apropiaţi ai lui Trump, însă i-a stârnit furia liderului de la Casa Albă pentru că a refuzat să blocheze certificarea în Congres a victoriei lui Biden. În timpul asaltului, unii dintre susţinătorii lui Trump au vorbit despre asasinarea lui Pence pentru trădare.

Trump şi Pence au încercat să aplaneze disputa în timpul unei întâlniri care a avut loc luni în Biroul Oval, dar consilierii spun că au fost profund dezamăgiţi de felul în care Trump l-a tratat pe Pence.