Victorie pentru Donald Trump. Chiar dacă republicanii dețin o majoritate de 53 de mandate din cele 100, votul s-a încheiat cu scor egal, 50 la 50, iar vicepreședintele J.D. Vance a fost cel care a înclinat balanța, în conformitate cu prevederile constituționale.

Donald Trump a impus ca termen ziua de 4 iulie

După 26 de ore de dezbateri și voturi asupra a zeci de amendamente, senatorii republicani au reușit să-și depășească divergențele și să adopte textul. Urmează acum votul din Camera Reprezentanților, unde liderul republican Mike Johnson a promis că proiectul va fi analizat imediat pentru ca Donald Trump să-l poată promulga până la 4 iulie, de Ziua Națională a SUA, termen simbolic impus de președinte. Însă mai mulți conservatori din Cameră și-au exprimat deja reticențele, iar fragila majoritate republicană ar putea întârzia procesul legislativ.

„Prin această lege vom îndeplini mandatul care ni s-a încredinţat în noiembrie”, a declarat, după un maraton legislativ de două zile liderul senatorilor republicani, John Thune, conform AFP.

Legea bugetară este piatra de temelie a programului economic al lui Donald Trump și presupune, printre altele, prelungirea unor reduceri de impozite masive adoptate în primul său mandat, eliminarea impozitului pe bacșișuri, precum și alocarea unor fonduri suplimentare pentru apărare și combaterea imigrației. Însă impactul bugetar al acestor măsuri este considerabil. Potrivit Biroului Bugetar al Congresului, proiectul ar putea duce la o creștere a datoriei publice cu peste 3.000 de miliarde de dolari până în 2034. Numai continuarea „creditelor fiscale Trump” ar costa 4.500 de miliarde de dolari.

Donald Trump
SURSA FOTO: Inquam Photos, Eduard Vînătoru

Proiectul prevede reduceri bugetare semnificative în domeniul sănătății

Pentru a compensa parțial cheltuielile, proiectul prevede reduceri bugetare semnificative în domeniul sănătății, precum diminuarea fondurilor pentru Medicaid, programul public de asigurări de sănătate destinat persoanelor cu venituri mici. De asemenea, este propusă o reducere substanțială a bugetului pentru SNAP, programul principal de asistență alimentară, dar și anularea mai multor stimulente fiscale adoptate în era Biden pentru sprijinirea energiilor regenerabile.

Aceste decizii au generat reacții vehemente din partea democraților, care acuză că măsurile vor favoriza miliardarii și vor afecta grav categoriile sociale vulnerabile. Trei senatori republicani au votat împotriva legii, invocând temeri legate de deficitul bugetar și de efectele sociale ale reducerilor în sănătate.

Chiar și din zona susținătorilor anteriori ai lui Trump au venit critici. Elon Musk, fondatorul SpaceX și Tesla, și-a exprimat public opoziția față de proiect, avertizând asupra efectelor devastatoare asupra datoriei publice și acuzând existența unui „partid unic” în Statele Unite. În replică, Donald Trump a lansat o amenințare voalată, sugerând că relațiile contractuale ale companiilor lui Musk cu statul federal ar putea fi revizuite.

„Trăim într-o ţară cu partid unic: partidul porcilor care se îndoapă”, a declarat patronul SpaceX şi tesla, care a repetat că vrea să lanseze un nou partid.