Traian Băsescu: Suveraniștii nu-și găsesc locul aici

Traian Băsescu îi roagă pe români să nu se păcălească cu suveraniștii. Orice stat care dorește să fie suveran trebuie să iasă atât din NATO, cât și din UE. A amintit că el a semnat tratatul de aderare la UE la Luxemburg, unde au fost negociate 35 de capitole, acoperind domenii precum justiția, energia, agricultura, transporturile, aviația și căile ferate, ceea ce înseamnă cedarea suveranității către reglementarea europeană. În opinia sa, suveraniștii nu-și găsesc locul în acest context. Ei reprezintă „o iluzie” pentru „cei mai puțin înzestrați”.

„I-aș ruga pe români să nu se păcălească cu suveraniștii. Orice stat… Dacă vrei să fii suveran, ia-ți jucăriile și ieși afară și din NATO, și din UE! Eu la Luxemburg am semnat Tratatul de aderare la UE.

Acolo au fost 35 de capitole de negociere și toate – fie că e vorba de justiție, energie, agricultură, transporturi, aviație, căi ferate, orice – înseamnă să-ți cedezi suveranitatea către reglementarea europeană. Or suveraniștii nu-și găsesc locul aici. Ei sunt o gogoașă pentru cei mai puțin înzestrați dintre compatrioții noștri”, a declarat el în cadrul emisiunii TV „Politica Zilei”.

Există investiții provenind din bugetul de stat, în timp ce fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) rămân neutilizate în Banca Națională din lipsă de proiecte care să le acceseze. Aceste fonduri din PNRR, împreună cu banii alocati în bugetul pe perioada 2022-2027 (fonduri europene), nu au fost cheltuiți, totalizând aproximativ 80 de miliarde de lei. Cel mai simplu este să se împrumute bani și să se distribuie către clientela politică la nivel local înainte de alegeri, în încercarea de a-și câștiga susținerea electorală.

Traian Băsescu
SURSA FOTO: Facebook, Traian Băsescu

„Avem investiții din bani de la bugetul de stat, în vreme ce banii din PNRR stau blocați în Banca Națională pentru că nu au proiecte să-i acceseze. Sunt banii din PNRR, plus banii din bugetul pe 2022-2027 (bani europeni), care n-au fost cheltuiți. În total, sunt vreo 80 de miliarde. Cel mai ușor e să împrumuți bani, să-i dai clientelei politice în teritoriu înainte de alegeri pentru a-ți cumpăra suportul electoral”, a adăugat el.

Taxele ar putea crește în 2025

În cadrul aceleași emisiuni TV, fostul președinte al României a avertizat că, anul viitor, după ce toate alegerile se vor încheia, taxele vor crește enorm deoarece cheltuielile statului român sunt mult prea mari și este nevoie de bani. Alternativa ar fi reducerea cheltuielilor statului român. Totuși, nu crede că acest lucru se va întâmpla atât timp cât guvernanții angajează „toată clientela politică în aparatul de stat” și le cresc continuu salariile, sporurile și „toate cele”.

„Avem investiții din bani de la bugetul de stat, în vreme ce banii din PNRR stau blocați în Banca Națională pentru că nu au proiecte să-i acceseze. Sunt banii din PNRR, plus banii din bugetul pe 2022-2027 (bani europeni), care n-au fost cheltuiți. În total, sunt vreo 80 de miliarde.

Cel mai ușor e să împrumuți bani, să-i dai clientelei politice în teritoriu înainte de alegeri pentru a-ți cumpăra suportul electoral. Aici cred că românii vor trebui să suporte o curbă de sacrificiu prin creșterea enormă a taxelor după alegeri. Urmează o creștere enormă de taxe”, a explicat el.