Demararea lucrărilor la spitalele din PNRR: O inițiativă crucială pentru sistemul de sănătate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut anunțul așteptat cu privire la demararea lucrărilor la 20 dintre cele 27 de spitale incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Această mișcare strategică vine ca un răspuns la necesitatea imperioasă de modernizare a infrastructurii medicale în țară.

Ministrul a subliniat că eforturile de modernizare nu se limitează doar la spitale, ci vizează și îmbunătățirea medicinii de familie, dezvoltarea centrelor comunitare integrate și a ambulatoriilor specializate în controlul infecțiilor. Aceste proiecte sunt deja în desfășurare, iar peste 3.200 de contracte au fost semnate, acoperind peste 98% din suma alocată Ministerului Sănătății pentru PNRR. Procesul de plată a început deja, iar se așteaptă ca acesta să se accelereze odată cu prezentarea cererilor de plată din partea celor care derulează proiectele.

Ministrul a subliniat, de asemenea, necesitatea de a aduce „bani noi” în sistemul de sănătate pentru a face față cerințelor tot mai mari. Chiar dacă sumele par substanțiale, acestea sunt esențiale pentru asigurarea unui sistem de sănătate eficient. A propus o serie de măsuri pentru generarea de resurse financiare suplimentare, inclusiv extinderea plătitorilor de asigurări sociale de sănătate și dezvoltarea asigurărilor private.

„Sunt spitale din PNRR, încep lucrările imediat la 20 din cele 27 de obiective care au fost acceptate pentru finanţare. Sunt unii care au anumite întârzieri şi sigur că lucrul acesta o să fie evaluat nu peste mult timp. Bineînţeles, investim în medicina de familie, centrele comunitare integrate, ambulatorii de specialitate în dotarea spitalelor pentru controlul infecţiilor şi toate aceste proiecte sunt în derulare. Am semnat 3.200 de contracte însemnând peste 98% din suma aflată la dispoziţia Ministerului Sănătăţii pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Am început şi plăţile, dar lucrul acesta se va accelera în perioada următoare când vor exista cereri de plată din partea celor care derulează proiectele”, a afirmat ministrul la Conferinţa „Pria Financing the Healthcare System in Romania”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila / SURSA FOTO: Inquam Photos / Malina Norocea

Nevoia de resurse noi pentru sistemul de sănătate

Ministrul Sănătății a evidențiat necesitatea de a aduce resurse noi în sistemul de sănătate, subliniind că acest lucru poate fi realizat prin diverse metode. Una dintre acestea este extinderea numărului de plătitori de asigurări sociale de sănătate, o inițiativă care a fost pusă în practică anul acesta, cu aproximativ 900.000 de noi plătitori. Această măsură a inclus categorii care fuseseră exceptate anterior, reprezentând o schimbare semnificativă în dinamica sistemului de asigurări sociale de sănătate.

În plus, ministrul a subliniat importanța dezvoltării asigurărilor private de sănătate în România, care, conform estimărilor sale, reprezintă în prezent mai puțin de 1% din totalul asigurărilor, comparativ cu asigurările publice. Pentru a încuraja creșterea acestui sector, ministrul a propus două elemente cheie. În primul rând, a sugerat o redefinire a pachetului de servicii de bază, iar în al doilea rând, ministrul a menționat importanța unui sistem de deductibilități.

„Este clar că trebuie resurse noi şi atunci resurse noi faci fie prin extindere şi s-a întâmplat anul acesta o extindere a numărului de plătitori de asigurări sociale de sănătate cu vreo 900.000, dacă nu mă înşel, prin includerea unor categorii care fuseseră exceptate în trecut, dezvoltarea asigurărilor private de sănătate, care în România cred că reprezintă sub 1%, dacă sunt corecte cifrele mele, sunt 1% din ceea ce reprezintă asigurările publice. Aici cred că sunt două elemente care ar trebuie să le luăm în considerare: o redefinire a pachetului de servicii de bază cât să fie stimulativă pentru dezvoltarea unor asigurări private şi a unui sistem de deductibilităţi care să încurajeze oamenii să facă aceste asigurări”, a transmis ministrul Sănătăţii.