Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete: „Calitatea hranei din spitale este un indicator esențial al modului în care tratăm demnitatea pacientului”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, afirmă că a citit cu atenție mesajele primite de la români cu privire la mâncarea oferită pacienților în spitale, subliniind că solicitările acestora nu sunt exagerate: oamenii cer respect, nimic mai mult.

El subliniază că hrana din spitale nu este o obsesie personală și nici un detaliu lipsit de importanță, ci un indicator fundamental al modului în care sistemul medical tratează demnitatea pacientului.

Potrivit ministrului, calitatea mâncării reflectă grija față de omul aflat în suferință, dar și respectul față de echipa medicală și față de întreaga unitate sanitară.

În sprijinul ideii că se poate face mai bine, Alexandru Rogobete a oferit exemplul pozitiv al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, unde pacienții primesc mâncare proaspătă, sănătoasă și bine pregătită.

Acesta a precizat că nu menționează aceste exemple ca o justificare, ci ca o formă de presiune constructivă asupra spitalelor care se află încă departe de aceste standarde.

Nu e o problemă de sistem sau de norme, ci de management și de bun simț

Alexandru Rogobete a respins categoric ideea că problema ar fi una de sistem sau că ar ține exclusiv de norme, explicând că este vorba, de fapt, de management și de bun simț. A avertizat că acolo unde astfel de deficiențe persistă, va face publice problemele identificate și va lua măsuri, pentru că nu mai acceptă scuze.

Ministrul a anunțat că va continua vizitele în spitale, inclusiv inopinate, la orice oră din zi, tocmai pentru a surprinde realitatea exact așa cum este.

El a ținut să precizeze că există în România spitale unde oamenii își fac datoria cu decență și responsabilitate, iar aceste exemple trebuie evidențiate și urmate. Speră că unii manageri vor înțelege necesitatea schimbării, dacă nu din respect, măcar din inteligență.

Alexandru Rogobete a transmis un mesaj ferm: își asumă acest subiect și este hotărât să meargă până la capăt. Dincolo de tratamente, pacienții trebuie să primească grijă, demnitate și respect în fiecare detaliu – iar acest lucru, afirmă el, începe cu normalitatea.

Mesajul integral al ministrului Sănătății

„Am citit foarte atent mesajele pe care le-am primit de la români despre mâncarea din spitalele noastre. Pacienții cer RESPECT -nimic mai mult.

Felul în care este pregătită și servită mâncarea pacienților nu este singura problemă din spitale și cu siguranță nu este o ”obsesie” pentru mine. Calitatea hranei din spitale nu este un detaliu neglijabil, ci un indicator esențial al modului în care tratăm demnitatea pacientului. Mâncarea oferită în timpul spitalizării reflectă, într-un mod simplu, dar profund, grija față de cel aflat în suferință – și, totodată, respectul față de propria echipă și unitate sanitară.

Din nou, exemplul Spitalului Județean de Urgență Bistrița este unul bun: mâncare proaspătă, sănătoasă, bine pregătită – ȘI AICI SE POATE!

Nu menționez aceste exemple ca o justificare generală – știu foarte bine că în multe spitale din țară situația este departe de a fi acceptabilă. Exemplele bune sunt, dacă vreți, o formă de presiune asupra celor care sunt încă departe de aceste standarde bune.

Nu mai accept să aud că este o problemă de sistem sau de norme. Este pur și simplu o problemă de management și de bun simț, iar acolo unde aceste probleme persistă nu voi ezita să le fac publice și să iau măsuri. Tocmai de aceea voi continua să merg personal în spitale, inclusiv fără să anunț dinainte – dimineața, la prânz sau seara, pentru a verifica realitatea exact așa cum este.

Și da, chiar dacă pare greu de crezut, în România există spitale în care oamenii își fac treaba cu responsabilitate, bun simț și decență. Iar atunci când le găsesc, nu am cum să nu îi felicit și să le dau exemplul mai departe. Poate unii vor înțelege, măcar din inteligență, dacă nu din respect, că trebuie să schimbe ceva – rapid!

Ca ministru al Sănătății, îmi asum ferm acest subiect și sunt hotărât să merg până la capăt. Pacienții merită mai mult decât tratamente medicale – merită grijă, demnitate și respect în fiecare detaliu. Iar acest lucru începe cu normalitatea”, a scris Alexandru Rogobete, sâmbătă seară, pe pagina sa de Facebook.