Neptun Deep așteaptă evaluarea impactului de mediu

La a 8-a ediție a Forumului pentru Securitatea Mării Negre și a Balcanilor, Alexandru Maximescu, vicepreședinte al OMV Petrom, a menționat că proiectul Neptun Deep se află în faza de evaluare a impactului asupra mediului.

Se estimează că până la sfârșitul lunii octombrie vom obține și autorizația de construcție.

Maximescu a subliniat importanța plasării Mării Negre pe scena energetică. Aceasta nu este doar o prioritate pentru România, ci și pentru Republica Moldova, Bulgaria și alte țări din regiune.

El a amintit că acum aproximativ un an, în aceeași locație, se aflau în fața unei decizii importante referitoare la investiția Neptun Deep. La acea vreme, existau numeroase speculații și scepticism cu privire la capacitatea OMV Petrom și Romgaz de a realiza un astfel de proiect.

Cu toate acestea, acum se simt mândri că au demonstrat că sunt capabili. Participațiile egale ale Romgaz și OMV Petrom în proiect, vor plasa România în poziția binemeritată de cel mai mare producător de gaze din UE.

„Plasarea Mării Negre pe scenă este importantă, nu doar pentru România, ci şi pentru Republica Moldova, Bulgaria şi celelalte ţări din regiune. Cu peste un an în urmă ne aflam aici foarte aproape de decizia finală privind investiţia Neptun Deep.

Existau atunci foarte multe zvonuri la momentul acela şi foarte mulţi oameni nu aveau încredere că OMV Petrom şi Romgaz vor fi în stare să facă un astfel de proiect. Astăzi, suntem foarte mândri că am demonstrat că suntem în stare. Romgaz şi OMV Petrom au participaţii egale în acest proiect – „50%-50%” – şi va plasa România pe o poziţie binemeritată, şi anume de cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană.

(…) La jumătatea anului 2023 am luat decizia finală privind investiţia şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a confirmat, în august 2023, Planul nostru de investiţii. Am început achiziţiile pentru acest proiect.

Companii de renume mondial participă alături de noi la proiect, ceea ce ne dă încredere că proiectul va fi realizat la timp şi în limitele bugetului. Acum, suntem în etapa în care ne apropiem de obţinerea evaluării impactului de mediu. Vor urma celelalte documente care vor fi trimise Ministerului Energiei pentru autorizaţia de construcţie pe care sperăm să o obţinem până la finalul lunii octombrie”, a explicat Maximescu.

Marea Neagra
SURSA FOTO: Dreamstime

Proiectul este situat la aproximativ 170 de mile de ţărmul românesc

Conform informațiilor furnizate, proiectul se află la o distanță de aproximativ 170 de mile de coasta românească. Suma totală investită se estimează că va fi în jurul valorii de 3,8 până la 4 miliarde de euro.

„Parţial, proiectul va fi dezvoltat în apele de adâncime ale Mării Negre, la peste 1.000 de metri sub nivelul mării. Cealaltă parte a proiectului se va derula în zone mai puţin adânci ale Mării Negre”, a adăugat Alexandru Maximescu.

omv petrom
OMV Petrom

OMV Petrom livrează gaz către Republica Moldova

În ceea ce privește contextul regional, vicepreședintele OMV Petrom a menționat angajamentul companiei pe care o reprezintă în furnizarea de gaze către Republica Moldova.

El a evidențiat succesul cooperării dintre Ministerul Energiei din Republica Moldova și companiile din România. Potrivit lui, într-un interval de 24 de ore, companiile românești au asigurat întreaga alimentare cu gaze pentru Republica Moldova.

Această situație a demonstrat că chiar și în perioade de criză, este posibil să se răspundă și să se ofere ajutor Moldovei.

De asemenea, a subliniat:

  • importanța parteneriatelor public-private
  • și necesitatea dezvoltării producției de gaze și energie endogene

Acestea sunt necesare pentru asigurarea securității energetice.

„Suntem foarte mândri că, în lunile recente, OMV Petrom a câştigat toate licitaţiile pentru a livra gaz către Moldova în condiţii de securitate şi mai ieftin decât Gazprom. Cooperarea dintre Ministerul Energiei din Republica Moldova şi companiile din România s-a bucurat de foarte mare succes, atât de mult încât în 24 de ore companiile româneşti au preluat întreaga alimentare pentru Republica Moldova.

Am demonstrat că este posibil şi într-o situaţie de criză să răspundem şi să ajutăm Moldova (…) Parteneriatele public-private sunt, de asemenea, esenţiale. În cele din urmă, producţia de gaz şi energie endogenă este esenţială pentru securitatea noastră energetică şi, desigur, este important să privim către tehnologiile inovative, precum hidrogenul verde, regenerabilele, capabilităţile de stocare a dioxidului de carbon, electrificarea transportului, biocombustibili.

Toate acestea sunt domenii la care ne uităm cu atenţie la OMV Petrom şi, în următorii trei ani, avem cea mai ambiţioasă strategie de investiţii din istoria companiei. Pentru 2024, 2025, 2026, vom investi, în fiecare an, aproximativ opt miliarde de lei în securitate energetică în regiune”, a punctat reprezentantul OMV Petrom.