Marcel Ciolacu spune că România va colabora cu Turcia şi Bulgaria pentru deminarea din Marea Neagră. Declarația premierului a fost făcută în cadrul unei vizite la Ankara.

Marcel Ciolacu a vorbit despre investițiile din Marea Neagră

Premierul a vorbit despre investiţiile importante în energie în Marea Neagră pe care le au România şi Turcia. El a spus că, în scurt timp, va fi operaţionalizată acţiunea de deminare, desfăşurată în comun de forţele navale din România, Turcia şi Bulgaria.

Este pentru prima dată când aliaţii riverani la Marea Neagră iau decizia de a rezolva în comun o gravă problemă de securitate şi de siguranţă a transportului naval, spune premierul.

„Atât România, cât şi Turcia au investiţii importante în energie în Marea Neagră. De aceea, este foarte important ca ţările noastre să acţioneze împreună pentru asigurarea securităţii în Marea Neagră şi protejarea acestor investiţii. În acest sens, vreau să salut faptul că, în scurt timp, va fi operaționalizată acţiunea de deminare în Marea Neagră, desfăşurată în comun de forţele navale din România, Turcia şi Bulgaria. Este pentru prima dată când aliaţii riverani la Marea Neagră iau decizia de a rezolva în comun o gravă problemă de securitate şi de siguranţă a transportului naval”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a amintit de contribuția Turciei la securitatea regională

Ulterior, premierul a amintit de contribuția Turciei la securitatea regională. Astfel, șeful PSD a subliniat că aceasta a fost esențială și l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdoğan pentru „leadership-ul şi viziunea de care a dat dovadă”.

„Aici vreau să îl felicit pe domnul preşedinte Erdogan pentru leadership-ul şi viziunea de care a dat dovadă. Eforturile remarcabile ale Turciei au făcut posibilă acea înţelegere de tranzit a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, acest efort fiind ulterior preluat de către România. Îmi doresc ca România şi Turcia să acţioneze în continuare împreună, atât în ceea ce priveşte asistenţa acordată Ucrainei, cât şi în ceea ce va însemna implicarea în reconstrucţia după război”, a completat Ciolacu.

Marcel Ciolacu Erdogan
SURSA FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu

Au vorbit și despre situația din Orientul Mijlociu

Cei doi au vorbit și despre situația din Orientul Mijlociu. Astfel, Ciolacu a subliniat că sunt de acord „că în Gaza ne confruntăm cu o tragedie umană”.

Șeful PSD spune că l-a asigurat pe Erdogan că România va continua să faciliteze dialogul dintre Turcia şi Uniunea Europeană.

„Este datoria noastră, ca oameni în primul rând, să asigurăm asistenţa umanitară în Fâşia Gaza şi să contribuim la stoparea pierderilor de vieţi omeneşti în rândul populaţiei civile. De asemenea, l-am asigurat pe domnul preşedinte Erdogan că România va continua să faciliteze dialogul dintre Turcia şi Uniunea Europeană, atât ca stat candidat la aderare, cât şi ca partener cheie al UE în multe domenii importante”, a conchis Ciolacu.