Se vor relua exporturilor și tranzitului de carne și animale vii către Turcia

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat marți la Ankara o decizie importantă pentru fermierii români. Este vorba despre reluarea exporturilor și tranzitului de carne și animale vii către Turcia.

Marcel Ciolacu i-a mulțumit președintelui Erdogan pentru gestul deosebit făcut față de cetățenii români. El a subliniat că, prin decizia luată, românii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul, fără a mai avea nevoie de pașaport, ceea ce va fi de mare ajutor, având în vedere că mulți români preferă Turcia ca destinație turistică.

De asemenea, Ciolacu a menționat că o altă decizie importantă cu un mare impact pentru fermierii români este reluarea exporturilor și tranzitului de carne și animale vii către Turcia.

Aceasta reprezintă o oportunitate uriașă pentru producătorii români de a avea acces la o piață vastă și de a stabili rute comerciale solide cu alte regiuni de interes din Orientul Mijlociu.

„Vreau să îi mulţumesc, la rândul meu, preşedintelui Erdogan pentru gestul deosebit pe care l-a făcut faţă de cetăţenii români. Prin decizia de astăzi, românii care vor dori să călătorească în Turcia o vor putea face doar cu buletinul, nemaifiind nevoie de paşaport.

Ştim foarte bine că mulţi români preferă Turcia ca destinaţie turistică şi cred că acest lucru va ajuta foarte mult. În al doilea rând, o altă decizie foarte importantă de mare impact pentru fermierii români se referă la reluarea exporturilor şi tranzitului cu carne şi animale vii în Turcia.

Este o oportunitate uriaşă pentru producătorii români de a avea acces la o piaţă imensă, dar în acelaşi timp vor putea stabili rute comerciale solide şi cu alte zone de interes din regiune şi Orientul Mijlociu”, a afirmat Marcel Ciolacu, marţi la declaraţiile de presă comune cu preşedintelui Turciei Recep Tayyip Erdoğan.

Astfel de măsuri sunt necesare pentru a atinge obiectivele ambițioase pe care și le-au propus în plan economic.

Marcel Ciolacu Erdogan
SURSA FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu

Schimburi economice de peste 10 miliarde de dolari

Ciolacu a menționat că anul trecut s-au depășit 10 miliarde de dolari în schimburile economice. De asemenea, a mai spus că au stabilit o țintă ambițioasă de 15 miliarde de dolari pentru următorii ani.

El a subliniat că acest obiectiv poate fi atins doar prin continuarea încurajării prezenței companiilor turcești pe piața din România.

Firmele românești de profil au demonstrat capacitatea de a face față solicitărilor în producția de:

  • pulberi
  • obuze
  • armament
  • și diverse componente specifice

„Am depăşit anul trecut 10 miliarde de dolari în ceea ce priveşte schimburile economice, dar împreună ne-am stabilit o ţintă ambiţioasă de 15 miliarde de dolari pe care să o bifăm în următorii ani.

Iar acest lucru îl putem face doar dacă vom continua să încurajăm prezenţa companiilor turceşti pe piaţa din România, în oglindă cu o reprezentare mai solidă a firmelor româneşti în Turcia. În mod special, aş dori să menţionez două domenii de interes major pentru România.

Primul vizează o cooperare mai strânsă la nivelul industriilor noastre de apărare. Firmele româneşti de profil au demonstrat deja că pot face faţă solicitărilor în ceea ce priveşte producţia de pulberi, obuze, armament şi diverse componente specifice.

Avem deja contracte solide cu partea turcă în ceea ce priveşte dronele Bayraktar şi autovehiculele tactice blindate Otokar, dar consider că putem stabili o formulă de parteneriat prin care să realizăm acel transfer tehnologic şi de know how prin care companiile româneşti să poată produce în România aceste componente”, a completat Ciolacu.

Marcel Ciolacu Erdogan
SURSA FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu

Oportunitățile României în domeniul energiei

El a adăugat că a discutat cu președintele turc despre marile oportunități pe care România le are în sectorul energetic.

Turcia este una dintre principalele opțiuni pentru aprovizionarea cu gaze ale României, fie din Caucaz, fie prin stații de LNG.

În același timp, ambele țări sunt producători de gaze și au avantaje certe pe harta rutelor viitorului.

„În al doilea rând, am discutat astăzi cu domnul preşedinte Erdogan despre oportunităţile uriaşe pe care le avem în domeniul energiei.

Turcia este una dintre principalele noastre opţiuni pentru aprovizionarea cu gaze, fie din Caucaz, fie prin staţii de LNG. În acelaşi timp, ţările noastre sunt şi producători de gaze şi dispun de avantaje certe pe harta rutelor viitorului.

Astfel, am agreat constituirea unui Grup de lucru comun România-Turcia, care să evalueze posibilităţile prin care putem dezvolta cooperarea şi în domeniul conectivităţii, dar şi în domeniul energiei regenerabile şi a celei nucleare”, a mai precizat Marcel Ciolacu.