Traian Băsescu prevestește creșterea taxelor în 2025

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, privește viitorul cu pesimism. Este convins că, anul viitor, după ce toate alegerile se vor încheia, taxele vor crește enorm deoarece cheltuielile statului român sunt mult prea mari și este nevoie de bani.

„Avem investiții din bani de la bugetul de stat, în vreme ce banii din PNRR stau blocați în Banca Națională pentru că nu au proiecte să-i acceseze. Sunt banii din PNRR, plus banii din bugetul pe 2022-2027 (bani europeni), care n-au fost cheltuiți. În total, sunt vreo 80 de miliarde.

Cel mai ușor e să împrumuți bani, să-i dai clientelei politice în teritoriu înainte de alegeri pentru a-ți cumpăra suportul electoral. Aici cred că românii vor trebui să suporte o curbă de sacrificiu prin creșterea enormă a taxelor după alegeri. Urmează o creștere enormă de taxe”, a declarat el, joi, în cadrul emisiunii TV „Politica Zilei”.

Alternativa ar fi reducerea cheltuielilor statului român

Alternativa ar fi reducerea cheltuielilor statului român. Totuși, nu crede că acest lucru se va întâmpla atât timp cât guvernanții angajează „toată clientela politică în aparatul de stat” și le cresc continuu salariile, sporurile și „toate cele”.

„N-ai cum să rezolvi prin optimizarea cheltuielilor. Când tu, în loc de Dacii – care-s bune, le vezi în toată Belgia – tu cumperi pentru Poliție BMW-uri, îmi pare rău, dar asta e… Și lu Ciolacu îi duduie economia ca lui Tăriceanu. Îi duduie economia-n cap”, a explicat fostul președinte al României.

Executivul va reduce taxele de timbru

Declarațiile sale au fost făcute la scurt timp după ce ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că Executivul a adoptat proiectul de lege al Ministerului Justiției pentru reducerea taxelor de timbru. În curând, se vor simplifica și digitaliza procedurile pentru a aduce justiția mai aproape de oameni. Printre principalele modificări se regăsesc:

  • reducerea semnificativă a taxelor pentru partaje, cu până la 50%;
  • taxa va putea fi plătită online, eliminând formalitățile inutile;
  • dovada plății va fi documentul emis din aplicația bancară;
  • ONG-urile vor putea beneficia de toate tipurile de ajutor public judiciar, inclusiv onorariul avocatului, costurile expertizei și traducătorului, atunci când acționează pentru apărarea drepturilor și intereselor unor persoane aflate în situații speciale sau în scopul ocrotirii unui interes de grup sau general.

Proiectul de lege va intra în procedură parlamentară.