Ludovic Orban, fostul preşedinte al PNL şi fost premier al României, nu este de acord cu posibila guvernare alături de PSD şi spune clar că-şi va înainta demisia dacă acest lucru va deveni realitate.

Ludovic Orban ameninţă cu demisia: Dacă se face o alianţă de guvernare cu PSD, drumurile noastre se vor despărţi

Declaraţia a fost făcută înainte de şedinţa conducerii Partidului Naţional Liberal de luni, 8 noiembrie. Ludovic Orban afirmă că va continua să susţină valorile liberale în Parlamentul României, pentru cetăţenii care au avut încredere în PNL şi au dat votul, în trecut, acestui partid.

“Dacă se face o alianţă de guvernare cu PSD, drumurile noastre se vor despărţi. Eu rămân fidel cetăţenilor români care au avut încredere în PNL şi e obligaţia mea să asigur în continuare, alături de colegii mei care cred în valorile liberale, reprezentarea politică în Parlamentul României”, a precizat Ludovic Orban.

“Acest Guvern nu va fi un guvern al cetăţenilor români”

O guvernare împreună cu PSD reprezintă “o sinucidere politică” pentru PNL şi “o trădare gravă a cetăţenilor români”, este de părere fostul şef al liberalilor. El îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că a orchestrat toată această înţelegere între cele două partide.

“Decizia de a face înţelegere cu PSD la evidenta presiune şi iniţiativă a preşedintelui Iohannis reprezintă o trădare gravă a cetăţenilor români care au votat cu PNL, care şi-au pus nădejdea, care şi-au arătat încrederea în PNL şi reprezintă o sinucidere politică pentru cei care iau o astfel de decizie.

Chiar dacă se va învesti un Guvern, acest Guvern nu va fi un Guvern al cetăţenilor români care cred în ideile liberale, democraţie, într-o justiţie independentă, într-o economie privată, iniţiativa individuală şi dezvoltarea României şi în munca, efortul şi iniţiativa fiecărui cetăţean”, a mai declarat Ludovic Orban.

“Am venit să susţin punctul meu de vedere categoric împotriva oricărei înţelegeri cu PSD”

Liberalul a reamintit că, în ultimii 31 de ani, a luptat neîncetat împotriva stângii postcomuniste, care a împiedicat dezvoltarea României. Soluţia pe care o aşteptau toţi românii de la PNL era refacerea coaliţiei de centru-dreapta şi guvernarea în conformitate cu angajamentele luate în timpul campaniei electorale din luna decembrie, mai spune Ludovic Orban.

“Am venit să susţin punctul meu de vedere categoric împotriva oricărei înţelegeri cu PSD. De 31 de ani în viaţa mea politică am luptat împotriva stângii, împotriva stângii postcomuniste, împotriva stângii care a împiedicat dezvoltarea României şi sunt categoric împotriva oricărei formule de Guvern cu PSD.

De altfel, e o ruşine pentru conducerea PNL simplul fapt că a angajat discuţii cu PSD, în loc să facă ceea ce aşteptau românii de la noi şi anume să refacem coaliţia de centru-dreapta şi să asigurăm o guvernare în conformitate cu angajamentele pe care ni le-am luat faţă de cetăţenii români din campania electorală din decembrie”, a mai declarar, luni, Ludovic Orban.

Liderii PNL se reunesc în şedinţa Biroului Politic Naţional pentru a discuta despre opţiunile pe care le are partidul în urma negocierilor cu PSD şi cu USR, în vederea formării unei majorităţi parlamentare.

Va fi o şedinţă tensionată, având în vedere că există voci care susţin ambele soluţii de guvernare, alături de PSD sau alături de foştii parteneri din USR.