Talibanii au avut prima lor conferinţă de presă susţinută marţi după preluarea puterii în Afganistan. Liderii susțin că vor aducă pacea în țara lor, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt Zabihullah Mujahid le-a spus jurnaliştilor că talibanii nu sunt ostili faţă de nimeni.

„Nu ne dorim duşmani interni sau externi”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

El a promis o amnistie generală care va fi valabilă pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care au lucrat în rol de susţinere pentru forţele străine din ţară, dar şi pentru cei care au luptat împotriva talibanilor, a spus Mujahid.

„Nimeni nu vă va face rău, nimeni nu vă va bate la uşă”, a dat el asigurări.

Întrebat despre civilii nevinovaţi care au fost ucişi în timpul războiului cu forţele guvernamentale, Zabihullah Mujahid a afirmat că moartea lor a fost neintenţionată.

În plus, el a promis că ambasadele străine şi oraşul Kabul vor fi sigure, dând asigurări că nimănui nu i se va face rău în Afganistan.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor a pus haosul din Kabul din ultimele zile pe seama incompetenţei fostului guvern.

Talibanii spun că vor menține drepturile femeilor

Talibanii s-au pronunţat şi pentru menţinerea drepturilor femeilor în cadrul legii sharia, a mai spus el, adăugând că femeile vor putea să muncească în domeniul sanitar, al educaţiei, dar şi în alte profesiuni. Femeile vor putea să studieze şi să lucreze şi „vor fi foarte active în societate, dar în cadrul islamului”, a precizat Mujahid.

Purtătorul de cuvânt a încercat să liniştească şi mass-media, afirmând că organele de presă trebuie să rămână imparţiale, dar şi că orice conţinut nu trebuie să fie contrar valorilor islamice.

Talibanii au transmis duminică, 15 august, că războiul din Afganistan s-a terminat. Anunțul a fost făcut după ce aceștia au preluat controlul capitalei.

„Am reuşit ceea ce ne-am propus, am adus libertatea ţării noastre şi independenţa poporului nostru”, a declarat un purtător de cuvânt al talibanilor, potrivit sursei menționate.

Totodată, acesta a subliniat că nu crede că forțele străine vor „repeta experienţa eşuată în Afganistan”.

Sursă foto: Dreamstime