Ungaria nu acceptă imigranţi afgani fără restricţii”, a declarat luni, mass-mediei, secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe, potrivit MTI. 

Levente Magyar a amintit: În ultima perioadă toată lumea a putut vedea cum se va produce colapsul militar şi politic în Afganistan în urma deciziei forţelor internaţionale, conduse de Statele Unite ale Americii, de a se retrage din această ţară după 20 de ani. Atunci când americanii au anunţat retragerea trupelor, Guvernul ungar a subliniat: Acest proces trebuie să se deruleze în aşa fel încât Afganistanul să nu devină din nou focarul terorismului internaţional, precum şi ţară emitentă a migraţiei în masă, a mai declarat secretarul de stat, prezentând poziţia Guvernului ungar.

„Din păcate, această operaţiune nu s-a desfăşurat conform aşteptărilor exprimate de o mare parte a lumii”, a mai menţionat Lervente Magyar, care a adăugat:

Guvernul ungar refuză ca pentru consecinţele unei decizii geopolitice eronate şi a unei acţiuni geopolitice desfăşurate în mod eronat să plătească cetăţenii ungari. „Respingem” acele aşteptări, iniţiative şi avertismente care se referă la faptul că şi Ungaria trebuie să primească, fără nicio restricţie, pe oricine, care în aceste zile, săptămâni dificile vrea să plece din Afganistan.

În comunitatea internaţională „astfel de documente circulă” prin care se lansează un apel ţărilor care au avut trupe desfăşurate în Afganistan, şi în general ţărilor occidentale, să primească imigranţi afgani, fără nicio restricţie şi fără nicio excepţie.

Cu toate acestea, Ungaria face o excepţie într-un singur caz: analizează serios modul în care i-ar putea ajuta pe cei care au lucrat pentru trupele ungare ca interpreţi sau în alte funcţii în ultimii douăzeci de ani, a precizat secretarul de stat, menţionând: Ungaria este un aliat militar al Statelor Unite ale Americii.

Ce s-a greșit în Afganistan 

Desigur, retragerea trupelor nu trebuia să se întâmple astfel. Ceea ce vedem acum din Kabul şi din diferite părţi ale Afganistanului „este înspăimântător şi cred că ar putea fi deschiderea unei ere, atât în contextul migraţiei, cât şi al terorismului internaţional – nu numai pentru Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, ci pentru întreaga lume -, ceea ce este de nedorit şi poate că ar fi putut fi chiar de evitat”.

Potrivit secretarului de stat, cei care vor să plece acum din Afganistan, vor putea ajunge, fără nici o problemă, până în Turcia, şi „depinde de prietenii noştri turci cum vor gestiona situaţia”. După turci, prima rută de migraţie către Europa este Ungaria.

„Dacă imigranţii vor trece prin Turcia, în câteva zile vor fi aici la punctul de trecere a frontierei de la Röszke, de aceea trebuie să ne pregătim pentru un val serios de migraţie”, a explicat Levente Magyar, care a subliniat. Graniţele Ungariei sunt apărate de şase ani, iar capacităţile de apărare au făcut faţă exemplar până acum.

„Nu mă tem” că siguranţa Ungariei va fi ameninţată de pericol, a mai subliniat Levente Magyar, adăugând: Cu toate acestea, Ungaria trebuie să precizeze ferm tuturor partenerilor săi că este inacceptabil că „sunt luate astfel de decizii de marile puteri, că sunt desfăşurate acţiuni de acest gen, care au consecinţe catastrofale, şi este inacceptabil că noi trebuie să ne asumăm o parte semnificativă din aceste consecinţe, chiar şi o parte a pagubelor”.