Potrivit ultimelor informații, reuniunea va fi prezidată de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, care s-a întors mai devreme din concediu, iar în centrul discuțiilor se va afla evacuarea din Afganistan.

Amintim faptul că în cursul zilei de joi, SUA anunța că va trimite 3.000 de militari pe aeroportul din Kabul pentru a asigura evacuarea unei părţi din personalul ambasadei americane în Afganistan, care va fi redus după ce talibanii au reușit să ocupe părți importante din țară.

Aliații au fost informați și ei tot în cursul zilei de joi în legătură cu decizia SUA, precizează NATO. Amintim faptul că Regatul Unit a luat o măsură similară celei SUA, urmând să desfăşoare provizoriu în Afganistan aproximativ 600 de soldaţi pentru a-i sprijini pe cetăţenii britanici care părăsesc această ţară.

Tocmai în acest context, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a întrerupt vacanţa şi a revenit la Bruxelles pentru a prezida vineri această reuniune de criză.

Un diplomat a subliniat faptul că este vorba securizarea aeroportului internațional din Kabul. „Este vorba despre a securiza aeroportul internaţional din Kabul”, a precizat un diplomat.

NATO, întâlnire de urgență pentru evacuarea personalului diplomatic

Totodată, fiecare stat membru al NATO a planificat evacuarea personalului său diplomatic şi a cetăţenilor săi aflaţi în Afganistan, având în vedere amploarea tensiunilor.

Situația controversată a început în urmă cu mai bine de o saptmană. Talibanii au reușit să cucerească în tot acest timp aproape jumătate dintre capitalele de provincie din Afganistan. Amintim faptul că aceștia controlează cea mai mare parte a nordului, a vestului şi a sudului ţării.

Amintim faptul că Capitala Kabul, Mazar-i-Sharif, principalul oraş din nord, şi Jalalabad sunt singurele trei mari oraşe aflate încă sub controlul forțelor guvernamentale afgane.

Ofensiva talibanilor a fost lansată în luna mai și a venit la scurt tipă anunțul făcut liderul american Joe Biden. Acesta preciza că armata americană se va retrage din Afganistan. Deși inițial a fost programată pentru a se încheia în 11 septembrie, termenul a fost scurtat până la finalul lunii august.

Trebuie menționat faptul că victoria talibanilor în Kandahar și ocuparea completă a orașului, al doilea cel mai mare din Afganistan reprezintă cel mai important pas al insurgenților în încercarea lor de a prelua controlul asupra țării și momentul care a declanșat alerta în NATO.

De asemenea, în cursul zilei de vineri talibanii au capturat și orașul Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, în sudul Afganistanului, după ce au lăsat armata şi responsabili politici şi administrativi să evacueze oraşul, a declarat o sursă de securitate.

Evacuări pe bandă rulantă

„Lashkar Gah a fost evacuat. Ei au decis o încetare a focului de 48 de ore pentru a se putea evacua” armata şi responsabili civili, a declarat agenţiei franceze de presă un înalt responsabil afgan din domeniul securităţii.

În ceea ce privește atitudinea forțelor afgane, acestea sunt depășite complet de luptătorii talibani. Totodată, au existat mai multe situații în care soldații afgani s-au predat fără să opună rezistență.

Unul dintre soldați preciza că au fost momente nu în care nu exista nicio modelitate de replică.

„Talibanii ne-au încercuit, ei trăgeau cu obuze pe deasupra noastră. Nu a existat nicio modalitate de a replica”, a justificat unul dintre soldaţii afgani cedarea aeroportului din Kunduz.

Serviciile americane au o previziune sumbră și sunt de părere că talibanii ar putea izola capitala Afganistanului în 30 de zile și, eventual, să o preia în 90, a declarat miercuri un oficial al apărării SUA.

Amintim faptul că în ultima perioadă zeci de mii de afgani și-au părăsit locuințelor. Aceștia continuă să fugă și vineri din calea luptelor. Pentru a ridica moralul trupelor, preşedintele afgan Ashraf Ghani a sosit miercuri de urgență la Mazar-i-Sharif, principalul oraş din nordul Afganistanului asediat de talibani. Este o tentativă disperată a șefului statului de a coordona riposta împotriva insurgenţilor.

O reacție a venit și din partea liderului american Joe Biden care i-a îndemnat pe liderii afgani să lupte pentru patria lor, spunând marți că nu regretă decizia sa de a se retrage din Afganistan.

De cealaltă parte, ONU a cerut vecinilor Afganistanului să-și păstreze granițele deschise, pe măsură ce crește numărul civililor care fug de atacurile talibanilor. Mulți au ajuns la Kabul, văzând capitala drept ultimul lor refugiu sigur. „De aici unde mai fugim?”, se întreabă aceștia.

Pe lângă luptele care se dau constant, deficitul de alimente este și el „destul de grav”, arată rapoartele instituțiilor internaționale.