Fraţii Ioan și Viorel Micula au pus sechestru pe un pachet de acţiuni de 22% din compania de stat Nuclearelectrica. Anunţul a fost făcut chiar de către companie, într-un raport transmis către Bursa de Valori Bucureşti. Ministerul Finanţelor a notificat societatea de stat că, la acest moment, executarea este suspendată provizoriu, potrivit Agerpres.

„În data de 27.11.2019, S.N. Nuclearelectrica SA (“SNN”) a primit de la Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătoreşti “Mazilu şi Asociaţii” Procesul verbal de sechestru emis în data de 25.11.2019 în Dosarul de executare nr. 22/2014, creditori fiind Micula Ioan şi societăţile Multipack SRL şi Starmill SRL, prin care s-a declarat sechestru definitiv asupra unui număr de 67.071.301 acţiuni deţinute de Statul Român la SNN, cu o valoare nominală de 10/acţiune, acţiuni administrate prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

În data de 27.11.2019, Ministerul Finanţelor Publice a notificat SNN prin adresa nr. 323076 cu privire la faptul că, la acest moment, executarea care face obiectul dosarului susmenţionat este suspendată provizoriu prin Încheierea de sedinţă din 26.11.2019 pronunţată de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, în dosarul nr. 27749/302/2019, până la soluţionarea cererii de suspendare a executării.

SNN va emite rapoarte curente privind evoluţia acestei situaţii.”

Situaţie similară şi la Conpet Ploieşti

De asemenea, pe 28 noiembrie, societatea Conpet Ploieşti anunţa BVB că, în data de 27.11.2019, a primit de la aceeaşi societate de executări judecătoreşti Procesul Verbal de Sechestru emis în data de 25.11.2019 în acelaşi dosar de executare, prin care s-a declarat sechestru definitiv asupra unui număr de 5.083.372 de acţiuni, cu o valoare nominală de 3,3 lei/acţiune, pe care statul le deţine la Conpet SA, acţiuni administrate prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Însă, atât SNN, cât şi Conpet, au fost notificate de Ministerul Finanţelor că executarea este suspendată provizoriu până la soluţionarea cererii de suspendare a executării.

Executarea silită ar fi o lovitură extrem de dură pentru România

În luna iulie a acestui an, Ministerul Finanţelor avertiza că executarea silită de către fraţii Micula ar putea activa clauzele de cross-default pe toate împrumuturile suverane şi ar putea duce la intrarea în default a României. Ţara noastră ar suferi prejudicii majore în ceea ce priveşte în ceea ce privește finanțarea datoriei publice, atât de natură financiară cât și reputațională, mai ales dacă se ţine cont de planul Ministerului de Finanţe de finanțare de pe piețele externe pentru anul 2019.

În urma procesului câştigat de fraţii Micula împotriva statului român, aceştia au pus poprire şi pe conturile ROMATSA în valoare de 394,9 milioane de euro, anunţa ministrul Transporturilor la începutul lunii noiembrie.

Instituirea sechestrelor pe conturile companiilor la care acţionar majoritar este statul român a venit în urma încercării de punere în executare a deciziei din 2013 a Centrului Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID), prin care ţara noastră a fost obligată la plata de despăgubiri de peste 331 milioane dolari pentru retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor prin facilităţi fiscale, cu patru ani înainte de expirarea sa, prevăzută pentru 2009. ICSID a obligat statul român să plătească firmelor conduse de fraţii Micula, care au şi cetăţenie suedeză, despăgubiri de 84,54 milioane euro plus dobânzi pentru retragerea acestei scheme. Acum, suma de plată se ridică în prezent la peste 331 milioane de dolari.