Spania este la pământ. Canicula este mai puternică ca niciodată. Sâmbătă, în Spania, termometrele au arătat 47,4 de grade Celsius la Montoro, în provincia sudică Cordoba. Potrivit agenției meteorologice de stat (AEMET), a fost atins recordul absolut de temperatură.

„Aceasta ar fi cea mai ridicată temperatură înregistrată în Spania”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al AEMET, Ruben del Campo, subliniind că este vorba despre date provizorii ce vor trebui validate în următoarele zile.

Valoarea înregistrată sâmbătă la ora locală 17.00, este mai mare decât precedentul record de 47 de grade, înregistrat pe 13 iulie 2017, în același loc.

La puţin timp după înregistrarea noului record de temperatură, pe aeroportul din Cordoba a fost înregistrată valoarea de 46,9 grade Celsius.

Potrivit datelor istorice, în vara anului 1876 au fost raportate temperaturi de peste 50 ° C în Sevilila, însă acestea nu sunt luate în considerare, din cauza instrumentelor rudimentare de măsurare de la acea vreme.

La puţin timp după înregistrarea noului record de temperatură, pe aeroportul din Cordoba a fost înregistrată valoarea de 46,9 grade Celsius.

Temperaturi enorme în Spania

Valul de căldură continuă duminică în Spania, în mai multe regiuni înregistrându-se temperaturi de peste 45 de grade Celsius.

Spania nu a fost singura țară lovită de razele dogoritoare ale soarelui. Italia este și ea una dintre țările cele mai lovite de căldură. Incendiile de vegetaţie au cuprins Sicilia. În unele locuri, temperaturile au depăşit 40 de grade Celsius. Anticiclonul, botezat sugestiv Lucifer, lovește puternic sudul Italiei. Aici au loc incendii în Calabria, la vârful cizmei Peninsulei, și în Sicilia, unde flăcările s-au apropiat de Etna. În oraşul sicilian Catania, temperaturile au ajuns vineri la 40 de grade.

În toată Italia, peste 100.000 de hectare de teren au fost distruse de flăcări. Cea mai gravă situaţie s-a înregistrat în Sardinia. Preşedintele italian Sergio Mattarrella a inspectat din elicopter distrugerile provocate aici de flăcări