Alina Şerban, meteorolog ANM, trage un semnal de alarmă. Aceasta anunță un weekend canicular. În acest context, a fost emis un cod galben de caniculă valabil pentru mai mutle zone din țară.

În ceea ce privește temperaturile, ANM anunță valori de peste 36 de grade Celsius la umbră. Meteorologul mai precizează că pe lângă România și în Spania sunt așteptate temperaturi de până la 46 de grade.

„Avem un weekend mai fierbinte decât astăzi, pentru că masa de aer tropical prezentă în continuare în partea de sud a Europei, a avut o uşoară slăbire în intensitate. Astăzi, temperaturile au fost puţin mai scăzute în mare parte din ţară, 30 şi uşor peste 30, doar în regiunile vestice şi sudice.

Urmează o intensificare şi o extindere a acestei mase de aer tropical prezentă la momentul acesta cu intensitate maximă în zona Spaniei, acolo unde sunt aşteptate temperaturi maxime, de 45-46 de grade. În zilele următoare se va intensifica spre sud-estul Europei, inclusiv în zona ţării noastre, astfel încât aşteptăm din nou intervale cu temperaturi ridicate, disconfort termic din ce în ce mai accentuat”, a spus Alina Șerban, la Antena 3.

36 de grade la umbră. Alertă meteo ANM

În România sunt așteptate temperaturi caniculare de duminică, atât în vestul cât și în sudul litoralului. Ele se vor menține atât luni cât și marnți. Totodată, meteorologul mai precizează că termometrele ar putea ajunge chiar și la 39 de grade în anumite zone.

„Mâine, timid, am putea spune, în vestul şi sud-vestul ţării. Timid, pentru că se vor înregistra doar câteva temperaturi de 35 de grade şi vorbim de temperaturi înregistrate la umbră, însă, duminică, în accentuare, aceste valori de 35-36 de grade vor fi mai multe în vestul şi sudul teritoriului, iar luni şi marţi vremea va deveni călduroasă în toată ţara, adică peste 30 de grade, caniculară în vest şi în sud şi în intensficare, pentru că nu vom mai vorbi de temperaturi doar de 35-36, ci 37-38, poate chiar 39. Deci, disconfort termic accentuat, în toate regiunile”, a mai spus meteorologul.

În ceea ce privește vremea de la munte și de pe litoral, potrivit sursei citate, nu vor exista precipitații, însă la munte ar putea avea loc ploi slabe. Pe de altă parte, disconfortul termic va fi unul accentuat.

Pe litoral pe de altă parte vor fi 29 de grade, iar apa mării va avea chiar și până la 26 de grade, o veste bună pentru cei care aleg să își petreacă weekendul pe litoralul românesc.

„Vorbim de vreme frumoasă ca aspect, fără precipitaţii. În acest weekend, poate doar în zonele montane după-amiaza să apară o aversă slabă de ploaie şi atâta tot, însă cu disconfort termic destul de ridicat.

Chiar dacă masa de aer cald abia este în extindere, în zona litoralului radiaţia de ultraviolete, de această dată îşi spune cuvântul, temperaturile ar putea fi plăcute dacă şi acolo se mai încălzeşte puţin, ajungem la valori în aer de 27-29 de grade, apa mării la 24-26 de grade. La munte ceva precipitaţii după-amiază şi se mai încălzeşte şi în zonele montane”, a mai spus aceasta.