Este alertă maximă de caniculă. Țările mediteraneene sunt depășite de valul de căldură care le-a lovit din plin. Veștile venite de la meteorologi nu sunt tocmai cele mai bune. Aceștia zic că temperaturile vor depăși 45 de grade în anumite zone extrem de căutate de români mai ales în această perioadă a vacanțelor.

Italia a fost una dintre țările cele mai lovite de căldură. Incendiile de vegetaţie au cuprins Sicilia. În unele locuri, temperaturile au depăşit 40 de grade Celsius. La fel s-a întâmplat, însă, și în sudul Spaniei. Aici, a ajuns acum valul de căldură care a afectat Grecia la începutul lunii. Unul dintre orașele cele mai vizitate, Madridul, se sufocă la propriu. Aici, temperaturile în termometre au atins chiar şi 43 de grade Celsius.

Anticiclonul, botezat sugestiv Lucifer, lovește puternic sudul Italiei. Aici au loc incendii în Calabria, la vârful cizmei Peninsulei, și în Sicilia, unde flăcările s-au apropiat de Etna.În oraşul sicilian Catania, temperaturile au ajuns vineri la 40 de grade.

În toată Italia, peste 100.000 de hectare de teren au fost distruse de flăcări. Cea mai gravă situaţie s-a înregistrat în Sardinia. Preşedintele italian Sergio Mattarrella a inspectat din elicopter distrugerile provocate aici de flăcări

Meteorologii vin cu vești extrem de proaste

Partea proastă nu se oprește aici. Valul de caniculă va continua. În Spania, peste 40 de provincii sunt sub alertă de caniculă, cel mai agresiv val din această vară. Situaţia este mai gravă în Andaluzia, unde vineri temperaturile au sărit de pragul de 40 de grade Celsius. Şi în Madrid s-au înregistrat vineri 40 de grade Celsius.

Meteorologii nu au veşti bune pentru spanioli. În următoarele zile, valul de caniculă se va accentua. Temperaturile vor depăşi 45 de grade Celsius în multe regiuni ale peninsulei iberice.

Cu 50,3 grade Celsius, Tunisia tocmai a bătut recordul național în privința temperaturilor ridicate. Nici Algeria nu scapă de temperaturi incandescente. Au fost atinse 47 de grade și, de luni, zeci de incendii pârjolesc nordul țării. Cel puțin 69 de oameni au murit din cauza focului.