Un sondaj publicat luni de Avangarde, menit, printre altele, să măsoare încrederea pe care românii o au în miniştrii cabinetului Cîţu, îl plasează pe premier pe un loc neaşteptat în top.

Florin Cîţu a obținut un procent de 6%,  potrivit sondajului Avangarde realizat în perioada 20-24 august 2021, dar este de precizat că întrebarea deschisă îl avantajează, fiind cea mai vizibilă persoană din guvern. În acest top mai intră patru miniştri.

Premierul este urmat în topul încrederii de Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, și Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor – ambii cu 5%.

4% dintre români au încredere în Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, în timp ce 2% au numit-o pe Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Alți 5% dintre cei care au răspuns la sondaj au numit alți miniștri din Guvern, în timp ce 80% nu au știut sau nu au vrut să răspundă.

Peste 40% dintre români cred că Florin Cîțu ar trebui să demisioneze

Întrebați dacă Florin Cîțu ar trebui să demisioneze ca urmare a apariției în spațiul public a informației conform căreia a fost arestat pentru două zile în SUA, în urmă cu 20 de ani, 42% dintre români consideră că da, iar 25% că nu. 33% au spus că nu pot aprecia sau nu au răspuns.

Totodată, 42% dintre români cred că președintele Klaus Iohannis ar trebui să îi ceară premierului să plece de la conducerea Guvernului, după acest scandal, iar 27% au răspuns negativ. 31% au spus că nu pot aprecia sau nu au răspuns.

Sondajul a fost realizat telefonic în perioada 20-24 august 2021, pe un eșantion de 900 de subiecți. Marja de eroare este de 3,2%, pentru un nivel de încredere de 95%.

Sondaj: PSD este cotat la 35% în preferințele de vot

PSD e cotat la 35%, în timp ce PNL, principalul partid de guvernare, a coborât la 21% în intenţie de vot, arată un sondaj Avangarde pe luna august prezentat de Marcel Ciolacu în şedinţa conducerii PSD organizată luni la Neptun.

Comform cercetării, AUR a ajuns la 15%, devansând cu un procent USR PLUS. UDMR e cotat la 5%. Singurul partid care ar mai trece pragul electoral ar fi PMP, formaţiune care a ratat la limită intrarea în Parlament la alegerile din decembrie.

Sondajul a fost realizat în perioada 20 – 24 august, pe un eşantion de 900 de subiecţi, prin metoda CATI (interviuri telefonice), având o marjă de eroare de 3,2.

Sursă foto: INQUAM Photos, Sabin Cîrstoveanu