Ofertă de ultimă oră pentru sindicatele din Educație

Executivul a transmis o nouă ofertă sindicatelor din Educație, reiese dintr-un mesaj intern trimis de liderul FSE, Marius Nistor, pe grupurile de profesori. Condiția, adaugă el, „este de a fi mâine (duminică – n. r.) la ora 9 la Guvern pentru a anunța încheierea conflictului”.

„Acum 5 minute ni s-a transmis din partea Guvernului că solicitările de mai sus sunt acceptate. Adică 25% creșterea salarială, 1.500 anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar până în 2027, 500 anual pentru personalul nedidactic până în 2027 și 50% prima tranșă din noua grila de la 1 ian 2024”, le-ar fi transmis liderul FSE, Marius Nistor, membrilor de sindicat.

Condiția, adaugă el, „este de a fi mâine (duminică – n. r.) la ora 9.00 la Guvern pentru a anunța încheierea conflictului”.

„Rog consultați colegii rapid și ne comunicați în această seară”, încheie Nistor.

Propunerea de vineri nu a fost acceptată

Amintim că, Guvernul a propus în cadrul discuţiilor de vineri, o majorare salarială de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare, majorare acordată de anul viitor, dar şi un bonus anual de 1.500 de lei, acordat din fonduri europene până în anul 2027. Sindicatele au precizat atunci că urmează să se consulte cu membrii de sindicat, însă sâmbătă au transmis că nu o acceptă.

„Guvernul României a spus clar că nu poate oferi această creștere. Singurul lucru pe care poate să îl facă este acela de a acorda, în loc de 40% cât au promis inițial, 45% și suplimentar să se acorde până în 2027, în fiecare an, din 5 octombrie, suma de 1.500 lei. Aceasta este oferta Guvernului.

Noi vom consulta oamenii. Da, pentru că, așa cum am spus mereu, oamenii au declanșat greva. Oamenii sunt cei care hotărăsc dacă încetează sau nu.

45% din diferența din grila pe care încă nu am construit-o. Sperăm să fie cea pe care am discutat-o cu ministrul educației și care e făcută din ianuarie.

Celelalte procente nu se cunosc. 45% de la întâi din diferența din maximul din grilă, minus salariile de la 1 iunie care sunt acum prin ordonanța”, a spus Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).