„După aproape trei săptămâni de grevă, 20.000 de colegi vor veni în Bucureşti, din întreaga ţară. Mii de colegi sunt în momentul de faţă în mijloacele de transport din diferitele judeţe ale ţării, vin cu toţii către Bucureşti. Revendicările sunt simple: demnitate şi respect. Ne-am săturat să fim jigniţi, ne-am săturat să fim umiliţi, ne-am săturat să fim ignoraţi. Lucruri care se întâmplă de peste 30 de ani… Am hotărât să spunem ‘Stop!’ şi să transmitem tuturor politicienilor că, indiferent de presiunile lor, noi rezistăm.

Nu cred în promisiuni, nu cred în acorduri, nu cred în memorandumuri. De fapt, în România nu mai poţi crede nici că o lege poate fi pusă în aplicare. În momentul de faţă, îşi doresc (cadrele didactice aflate în grevă, n.r.) foarte clar ca toate revendicările de natură salarială să fie puse în aplicare rapid printr-un act normativ, şi nu la timpul viitor, ci acum”, a declarat acesta pentru Digi 24.

Întrebat de tip de act normativ ar mulțumi profesorii, astfel încât să accepte să revină a catedră, Marius Nistor a răspuns: „ordonanţă de urgenţă”.

„Grila de salarizare o au, ştiu care este reperul şi ea poate fi aplicată în regim de maximă urgenţă. Dacă nu au bani, atunci să facă rectificare bugetară şi să-şi reprioritizeze cheltuielile la nivelul statului. Educaţia este importantă, este mai presus de orice”, a adăugat el.

Sindicaliștii sunt așteptați la sediul Guvernului pentru negocieri

Președintele FSE a precizat, de asemenea, că o nouă etapă de negocieri va avea loc la Guvern, la ora 12:00.

„Noi cunoaştem foarte clar ce anume le vom transmite. Deci, aplicarea în integralitate a grilei respective şi o finanţare corespunzătoare a sistemului de învăţământ. În momentul de faţă, majoritatea colegilor continuă acţiunea de protest. Sunt şi colegi care, într-adevăr, se retrag din grevă, pentru că, vedeţi, băncile nu-i amână cu ratele în niciun caz. Dar chiar dacă nu mai sunt în grevă, ei sunt alături de noi şi nemulţumirile lor sunt aceleaşi ca şi ale noastre. Aşa cum am spus mai la început, îi transmitem şi preşedintelui, le transmitem şi celor din Guvern şi parlamentarilor că noi rezistăm”, a declarat acesta.

Sursă: Răzvan Vălcăneanţu

Mesajul lui Marius Nistor pentru elevi

Cât despre elevi, Marius Nistor le-a transmis acestora să aibă încredere în ei și să înțeleagă faptul că demersurile profesorilor sunt legitime.

„Aceste demersuri, dacă vor fi duse la bun sfârşit – şi noi ne dorim acest lucru – şcoala românească va arăta cu totul şi cu totul altfel”, a explicat el.

Potrivit președintelui FSE, nu există nicio şansă ca greva să se încheie vineri şi că „totul depinde de deciziile pe care poate să le ia Executivul şi, bineînţeles, de ceea ce hotărăsc colegii noştri”.

„Încă o dată: vremea compromisurilor a trecut. Nu putem negocia soarta colegilor din cancelarii, nu putem negocia viitorul învăţământului românesc în fiecare zi. Nu e loc de negociere”, a spus Marius Nistor.

Întrebat dacă este posibil ca acest an școlar să fie „îngheţat”, președintele FSE a răspuns: „Nu mă gândesc la aşa ceva în acest moment”.