Vineri, 9 iunie, sindicaliștii din Educație au avut o serie de discuții cu reprezentanții Guvernului. Negocierile au avut loc la Palatul Victoria. După discuții, Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat că Guvernul nu poate acorda creșterile salariale solicitate de cadrele didactice.

Concluziile negocierilor. Care este noua ofertă a Guvernului?

„Guvernul României a spus clar că nu poate oferi această creștere. Singurul lucru pe care poate să îl facă este acela de a acorda, în loc de 40% cât au promis inițial, 45% și suplimentar să se acorde până în 2027, în fiecare an, din 5 octombrie, suma de 1.500 lei. Aceasta este oferta Guvernului.

Noi vom consulta oamenii. Da, pentru că, așa cum am spus mereu, oamenii au declanșat greva. Oamenii sunt cei care hotărăsc dacă încetează sau nu.

45% din diferența din grila pe care încă nu am construit-o. Sperăm să fie cea pe care am discutat-o cu ministrul educației și care e făcută din ianuarie.

Celelalte procente nu se cunosc. 45% de la întâi din diferența din maximul din grilă, minus salariile de la 1 iunie care sunt acum prin ordonanța.”, a spus Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Profesorii vor fi nemulțumiți

La rândul său, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a spus că le va transmite colegilor din învățământ concluziile negocierilor, care, probabil vor fi nemulțumiți.

„Nu știu care va fi reacția colegilor, oricum ei sunt foarte nemulțumiți. Le vom transmite aceste informații și ei vor hotărî în cunoștință de cauză.

Am spus că este o premieră în România că salariații din unitățile de învățământ preuniversitar au un cuvânt greu de spus în negocierile care se poartă cu Executivul. Deci, rolul lor va fi decisiv. Noi le vom transmite tot ceea ce s-a discutat astăzi la Guvern și, categoric, ei vor lua o decizie corespunzătoare.

Eu nu exprim păreri personale, eu reprezint o structură sindicală, sunt seci de mii de oameni acolo, e trebuie să fie mulţumiţi, nu eu. Astăzi este grevă, mai departe colegii hotărăsc, în cunoştinţă de cauză.

Noi nu vorbim de poziții personale. Noi vorbim în numele colegilor noștri. Colegii noștri ne-au dat un mandat. Astăzi, Guvernul ne-a dat un răspuns la solicitările venite din teritoriu. Vom discuta înapoi cu colegii noștri și ei vor hotărî ce facem mai departe.”, a spus Marius Nistor.