Greva sindicatelor din Educație continuă

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret, le-a precizat sâmbătă jurnaliştilor că greva din educaţie continuă. Declarația sa vine în contextul în care Guvernul a propus vineri o nouă variantă în urma discuțiilor cu sindicatele.

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a spus atunci că le va transmite colegilor din învățământ concluziile negocierilor, care, probabil vor fi nemulțumiți.

„În urma discuţiilor purtate, Guvernul a avansat o nouă variantă, în sensul în care creşterea de la 1 ianuarie 2024 ar trebui să fie de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare şi 1.500 de lei acordaţi în 5 octombrie, bani din fonduri europene, bani care vor fi acordaţi anual până în 2027”, declara vineri Marius Nistor.

Duminică, Guvernul urmează să se reunească într-o şedinţă de Guvern, la ora 10.00, potrivit anunţului Biroului de presă al Executivului. Guvernul a mai anunţat că briefingul de presă va fi susţinut de ministrul Educaţiei, Ligia Deca şi de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Guvernul venise vineri cu o nouă propunere

Amintim că, Guvernul a propus în cadrul discuţiilor de vineri, o majorare salarială de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare, majorare acordată de anul viitor, dar şi un bonus anual de 1.500 de lei, acordat din fonduri europene până în anul 2027. Sindicatele au precizat atunci că urmează să se consulte cu membrii de sindicat şi să dea un răspuns.

„Guvernul României a spus clar că nu poate oferi această creștere. Singurul lucru pe care poate să îl facă este acela de a acorda, în loc de 40% cât au promis inițial, 45% și suplimentar să se acorde până în 2027, în fiecare an, din 5 octombrie, suma de 1.500 lei. Aceasta este oferta Guvernului.

Noi vom consulta oamenii. Da, pentru că, așa cum am spus mereu, oamenii au declanșat greva. Oamenii sunt cei care hotărăsc dacă încetează sau nu.

45% din diferența din grila pe care încă nu am construit-o. Sperăm să fie cea pe care am discutat-o cu ministrul educației și care e făcută din ianuarie.

Celelalte procente nu se cunosc. 45% de la întâi din diferența din maximul din grilă, minus salariile de la 1 iunie care sunt acum prin ordonanța.”, a spus Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).