În cadrul unor declarații făcute de la Digi24, preşedintele USR, Dacian Cioloş a subliniat faptul că partidul exclude în continuare varianta unui Guvern de coaliţie condus de liderul PNL, Florin Cîţu.

Totodată, el a făcut un apel la cei care mai discută despre refacerea coaliției să încheie orice fel de subiecte de acest tip, în contextul în care USR a fost clar încă de la început.

Cioloș susține că trebuie dezbătute alte probleme, precum programul de guvernare, dar și ce va urma odată ce noul Guvern va fi format.

„Asta e o glumă. Haideţi să terminăm cu lucrurile acestea. Eu tot aud discuţiile acestea. Haideţi să încheiem acest subiect, care din punctul nostru de vedere e încheiat deja, de ceva vreme. Eu vă propun să discutăm de lucruri serioase, de program de guvernare, de ce facem împreună, de cum structurăm modul de funcţionare a coaliţiei. Acesta este un subiect închis. E tot reîncălzit de fiecare dată. Haideţi să trecem la lucruri serioase, dacă vrem să ieşim din criză. (…) Ieri (…) am convenit împreună că lăsăm subiectul premierului mai încolo. Noi am fost foarte clari că suntem de acord ca premierul să vină de la PNL. În rest, poziţia USR e arhicunoscută legată de un nou premier, în cazul în care se reface coaliţia”, a spus el.

În ceea ce privește eventualele negocieri cu liberalii, Cioloş a menţionat că USR va intra la negocieri doar după ce PNL va preciza „foarte clar” că vrea refacerea coaliţiei.

El a spus că cea mai mare dorință a partidului pe care îl conduce este să știe ce vrea PNL să facă, în contextul în care discuții au existat constant în ultimele săptămâni, însă nu a fost luată nicio decizie în acest sens.

România nu mai are răbdare

Dacian Cioloș susține că România nu mai are răbdare și a venit momentul în care PNL trebuie să își asume responsabilitatea în fața populației.

„Noi vrem să ştim cât mai repede ce decide PNL. Că, aşa, discuţii au tot avut loc. Vedem, de câteva săptămâni, par nehotărâţi. Se tot plimbă dintr-o parte în alta, nu prea ştiu ce vor în partid. Eu cred că important acum e ca PNL să îşi asume o decizie foarte clară, cu date şi cu informaţiile pe masă. Ei ştiu care sunt aşteptările noastre de la o eventuală reintrare la guvernare. (…) Nu e vorba de noi, de limita noastră de răbdare. Noi avem răbdare de câteva săptămâni, deja.

Eu cred că România nu mai are răbdare. Din punctul acesta de vedere, PNL trebuie să îşi asume o responsabilitate nu faţă de noi, de USR, ci faţă de oamenii care i-au ales şi care le-au dat un mandat să meargă în Parlament să facă reforme”, a explicat Dacian Cioloş.

Liderul USR a mai subliniat faptul că partidul său își dorește să aplice soluții cât mai rapide pentru ieșirea din criza sanitară de până acum. El a făcut referire și la creșterea prețurilor la energie, adăugâd că România are nevoie de reforme care să rezolve toate aceste ”probleme structurale”.

El a ma adăugat că PSD-ul este cel care a aruncat ”țara în aer”, nerezolvând nicio problemă până acum, însă alegerea va fi a liberalilor.

„PSD a aruncat în aer ţara. Nu a rezolvat probleme până acum. Deci, PNL trebuie să aleagă. USR a fost foarte clar în aşteptări: un plan de reforme foarte clar asumat şi din punct de vedere al calendarului, şi al conţinutului; bugetul pentru anul viitor să fie foarte clar şi realist, conform cu priorităţile; un mod de funcţionare a coaliţiei, atât în deciziile în Guvern, cât şi în Parlament, foarte clar definit, ca să evităm pe viitor subordonarea coaliţiei la umorile personale ale premierului sau oricărui alt politician membru al Guvernului”, a transmis el.