Dan Barna face ravagii în educație. El face ravagii în educație și anunță examene dure. Vicepremierul de la USR a vorbit despre examene ”pe bune” pentru inspectori și directorii de școli. În opinia sa, tribalismul politic trebuie înlocuit cu măsuri sistemice reale.

Dan Barna a criticat vineri seară, într-o postare pe Facebook, ”feudalismul clientelar al inspectoratelor școlare”. El a readus în atenție numirile sau demiterile directorilor făcute după ”bunul plac” al inspectorilor generali. În opinia sa, prima măsură pentru reformarea sistemului va fi organizarea unor examene ”pe bune” pentru ocuparea funcțiilor. Acesta este și un obiectiv care se regăsește în programul de guvernare

”Primesc de două zile sute de mesaje cu proteste, reproșuri, nemulțumiri sau întrebări despre înlocuiri și numiri de noi directori de școli prin aproape toate județele țării”, a scris Barna pe Facebook.

El a arătat că în aceste zile expiră mandatele a peste 8000 de directori de școli.

“Da, cele mai multe mandate sunt prelungite, cum e și firesc în mijloc de an școlar, dar se pare că spre 1000 de directori sunt înlocuiți din cele mai variate motive sau pretexte. Pentru unele școli aceste înlocuiri erau inerente și posibil să fie benefice, pentru foarte multe altele însă aceste înlocuiri intempestive au creat un sentiment justificat de nedreptate, abuz și politizare în rândul dascălilor și al părinților.

Acest demers rușinos, de mimetism de tip psd-ist, nu este o inițiativă a Guvernului proaspăt instalat, dar este cel mai edificator exemplu că lucrurile nu mai pot continua așa în educație”, a scris Barna.

Examene naționale pe bune

Vicepremierul a precizat că art. 258 (7) din Legea Educației lasă acest atribut de numire a directorilor de şcoli ”la bunul plac al inspectorilor şcolari generali”, care fac, ”cu marginale excepţii, ce-au văzut şi au învăţat de 30 de ani: se schimbă Guvernul, vine oportunitatea, reglăm conturile sau respectăm ordinele şi schimbăm buni, răi, cu de-ai noştri, oricare ar fi ei.”

Dan Barna a apreciat acest tip de organizare ca fiind ”tribalism politic”. El a pledat pentru demiterea inspectorilor care ”au făcut exces de zel”.

”Am discutat azi cu premierul și ministrul educației. Primul pas anul acesta va fi să organizăm examene naționale, pe bune, atât pentru inspectori, cât și pentru directorii de școli. Cei care se bucură azi de o necuvenită numire conjuncturală se vor bucura pentru scurtă durată. Ceilalți vor avea ocazia să confirme”, a conchis vicepremierul.