Scandalurile se țin lanț în Educația românească, aruncând o imagine nefericită sistemului care ar trebui să pregătească generațiile viitoare.

După ce Inspectoratul Școlar Județean Galați a creat rumoare, invitând profesorii să participe la un curs online de numerologie, un nou scandal public a erupt vineri, de data asta la Iași, din cauza răfuielilor politice.

”O decizie ruşinoasă”

Deputatul PNL Alexandru Muraru susţine că numirea fostului parlamentar PSD Camelia Gavrilă director al Colegiului Naţional “Costache Negruzzi” din Iaşi reprezintă o decizie “ruşinoasă” şi anunţă că va sesiza Corpul de control al Ministerului Educaţiei în acest caz.

“Inspectorul şcolar general al ISJ Iaşi, doamna Farcaş, profitând de situaţia finalizării mandatelor la termen a directorilor de şcoli, a început politizarea unităţilor şcolare prin foşti sau actuali membri PSD.

Fostul deputat PSD, doamna Camelia Gavrilă, un nume controversat la Iaşi, fost candidat la Primărie, care a traversat mai multe partide politice, a fost numită în fruntea Colegiului Naţional ‘Costache Negruzzi’.

”Mod discreţionar de promovare”

E ca şi cum doamna Ecaterina Andronescu ar fi fost numită astăzi directorul Colegiului ‘Spiru Haret’ din Bucureşti pe criterii arbitrare, prin prisma influenţei sale politice.

Consider că această decizie este una ruşinoasă şi aruncă o mare umbră asupra modului discreţionar de promovare în sistemul de educaţie. Un fost deputat nu poate primi, la două săptămâni după finalizarea mandatului, în virtutea afilierii politice, această funcţie ‘de consolare'”, spune Muraru, într-un comunicat de presă publicat vineri.

În opinia sa, această numire arată şi o “lipsă de perspectivă, o problemă morală gravă, o folosire a şcolii ca paravan pentru situaţii în care foşti deputaţi, candidaţi sau demnitari în funcţii politice utilizează ulterior educaţia ca o formă de refugiu”.

”A participat la măsurile de demolare a statului de drept”

“Este o desconsiderare a corpului profesoral de la Colegiul ‘Costache Negruzzi’, a elevilor şi a părinţilor. Doamna Camelia Gavrilă a fost între apropiaţii lui Liviu Dragnea, a participat la măsurile de demolare a statului de drept”, adaugă liberalul.

El informează că, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru educaţie din Camera Deputaţilor, va sesiza Corpul de control al ministerului de resort privind legalitatea măsurii, dar şi pentru a afla care este “dimensiunea” acestor numiri la Iaşi.

“Nu pot accepta ca un fost parlamentar, la două săptămâni după ce a încheiat mandatul, să fie numit pe criterii clientelare în fruntea celui mai prestigios colegiu din Iaşi şi printre cele mai importante din România”, transmite deputatul PNL.