Ludovic Orban a fost întrebat ce părere are despre creșterea cazurilor de coronavirus în contextul deschiderii școlilor.

„N-am văzut astfel de puncte de vedere. Nu sunt epidemiolog. Dar din punctul meu de vedere copiii sunt în siguranţă la şcoală, pentru că sunt cu cadrele didactice, cu educatorii, învăţătorii, profesorii care au obligaţia să asigure respectarea regulilor de protejare a sănătăţii şi cel puţin din ceea ce am urmărit, dacă există îmbolnăviri, probabilitatea ca aceste îmbolnăviri să fie la şcoală nu este foarte mare”, a transmis Ludovic Orban la B1 TV.

Legat de o posibilă transmitere zilnică a cazurilor de îmbolnăviri în rândul elevilor şi profesorilor, precum se întâmplă în cazurile naţionale, premierul a spus următorul lucru.

„Asta este o chestiune care nu ţine de Ministerul Educaţiei, dar tocmai din acest motiv am invitat la această analiză şi Ministeru Sănătăţii, l-am invitat şi pe domnul secretar de stat Raed Arafat pentru a găsi împreună cele mai bune soluţii de a corecta eventuale disfuncţionalităţi, de a lua măsuri care să îmbunătăţească procesul educaţional şi în acelaşi timp să protejeze sănătatea copiilor”, spune premierul.

Începerea anului școlar pe timp de pandemie

De asemenea, Ludovic Orban a fost întrebat dacă anul acesta şcolar este compromis.

„Cum să fie compromis? Abia ce a început anul şcolar. Ştiţi foarte bine situaţia, că sunt pe roşu câteva sute de şcoli, pe sistem mixt patru mii şi ceva de şcoli. Restul şcolilor funcţionează în regim normal. Noi am luat special această decizie să afectăm cât mai puţin procesul educaţional. Dreptul la educaţie al copiilor trebuie respectat. Copiii au nevoie să se ducă la şcoală, să ţină pasul cu materia şi tocmai din acest motiv am stabilit acest sistem, care să ţină cont de situaţia epidemiologică din fiecare comunitate locală. Mai vorbim”, a declarat Orban.

În cadrul discuției respective, premierul a vorbit și despre secţia de ATI de la Spitalul Witting, care nu funcționează.

„Încă nu există cadre medicale. Din cei trei medici ATI de la Spitalul Witting doar unul este valid, ca să spun aşa. Alţi doi medici am înţeles că din diferite motive nu sunt apţi, combatanţi pentru a trata pacienţii de COVID. Tocmai din acest motiv am solicitat prin sistemul detaşării asigurarea personalului pentru punerea în funcţiune a secţiei de ATI de la Witting”, a adăugat acesta.