S-ar părea că şi un al doilea vaccin dezvoltat în Rusia împotriva noului coronavirus se dovedeşte o reuşită. Primele faze ale studiilor clinice de testare a celui de-al doilea vaccin s-au dovedit a fi concludente, a precizat joi centrul de cercetare care l-a creat. Rusia a anunţat în luna august că a aprobat primul vaccin din lume conceput împotriva maladiei COVID-19, informează AFP.

„Primele două faze ale studiilor clinice au demonstrat eficienţa şi siguranţa vaccinului”, a transmis pentru agenţia Interfax serviciul de presă de la Centrul de Cercetări pentru Virologie şi Biotehnologie de Stat, cunoscut şi sub numele de Institutul Vector, situat în Siberia, care dezvoltă acest al doilea vaccin, botezat EpiVacCorona.

Sputnik V, primul vaccin dezvoltat de ruşi împotriva SARS-CoV-2

La începutul lui august, Rusia anunţa public că a dezvoltat şi a înregistrat „primul vaccin din lume conceput împotriva maladiei COVID-19”, creat de Institutul Gamaleya din Moscova, în colaborare cu Ministerul rus al Apărării.

Denumit Sputnik V, în semn de omagiu adus primului satelit artificial din lume lansat cu succes în spaţiu şi fabricat de fosta Uniune Sovietică, acel vaccin rusesc a fost primit cu scepticism pe plan internaţional, mai ales din cauza faptului că nu ajunsese încă în faza finală a studiilor clinice în momentul anunţului.

Care este planul Institutului Vector cu cel de-al doilea vaccin?

Institutul Vector a precizat joi că este posibil să formuleze concluziile finale despre eficienţa vaccinului său – bazat pe peptide, un ansamblu de aminoacizi, care provoacă o reacţie imunitară – după încheierea fazei finale a studiilor clinice. Aceasta din urmă are loc în Rusia după aprobarea vaccinului de către autorităţi.

Ministrul rus al Sănătăţii, Mihail Muraşko, i-a transmis în această săptămână preşedintelui Vladimir Putin că vaccinul dezvoltat de Institutul Vector ar putea obţine aprobarea ministerului peste trei săptămâni.

După acea aprobare, Institutul Vector precizează că studiile clinice vor putea să înceapă pe un grup de 5.000 de voluntari în Siberia, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. Acelaşi laborator afirmă că vor exista şi studii clinice suplimentare, ce vor fi realizate pe 150 de voluntari cu vârste de peste 60 de ani, scrie Agerpres.

Vaccinul EpiVacCorona trebuie administrat în două doze, la un interval de 21 de zile între ele.

Rusia intenţionează să înceapă să producă 10.000 de doze cu acest vaccin începând din luna noiembrie, a precizat Institutul Vector.

Contactaţi de jurnaliştii de la AFP, reprezentanţii Institutului Vector nu au dorit să facă declaraţii pe această temă, îndemnându-i să se adreseze Agenţiei sanitare ruse (Rospotrebnadzor), care a refuzat însă la rândul ei să comenteze anunţul de joi.