Ministrul rus al Sănătății transmise că unul din șapte voluntari cărora le-a fost administrat vaccinul anti-COVID au acuzat efecte secundare, precum slăbiciune și dureri musculare, conform Moscow Times.

„Aproximativ 14% acuză stări de slăbiciune, dureri musculare care au persistat timp de 24 de ore și, ocazional, febră. Complicațiile sunt precizate în instrucțiuni și sunt previzibile”, a spus Mikhail Murashko, menționând că aceste simptome au dispărut până a doua zi.

Peste 300 din cei 40.000 de voluntari anunțați au fost vaccinați

De asemenea, ministrul rus al Sănătății a mai spus că peste 300 din cei 40.000 de voluntari anunțați au fost vaccinați până acum, potrivit TASS. După această primă administrare urmează ca voluntarilor să le fie administrată și o a doua doză de vaccin, la 21 de zile după prima. Producătorii vaccinului Sputnik V au început deja să îl distribuie în loturi mici, în toate regiunile țării.

Vaccinul Rusiei a fost botezat Sputnik V, în semn de omagiu față de primul satelit din lume lansat de URSS în 1957. Vaccinul a fost dezvoltat de centrul de cercetări şi epidemiologie Nikolai Gamaleia, care a spus că Rusia va produce aproximativ 5 milioane de doze pe lună până în decembrie-ianuarie.

Rusia vine în ajutorul Indiei

Pandemia de coronavirus face ravagii pe întreg globul de luni de zile, iar vaccinul care ar putea învinge virusul este din ce în ce mai aproape. În acest context, Rusia vine în ajutorul Indiei, una dintre cele mai afectate țări de pandemie.

Astfel, potrivi Efe, Rusia va furniza Indiei 100 de milioane de doze din vaccinul său împotriva COVID-19, Sputnik V, după încheierea unui acord între Fondul de Investiţii Directe din Rusia (FIDR) şi compania farmaceutică indiană Dr. Reddy’s, informează agerpres.

Mai exact, cele două părţi au convenit să coopereze în cadrul testelor clinice ale vaccinului rus, care se află în faza a treia, a informat FIDR într-un comunicat.

După ce a primit aprobarea agenţiei de reglementare a medicamentelor din India, FIDR a convenit să furnizeze 100 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID-19.

În ceea ce privește data la care vaccinurile ar putea fi livrate, primele tranşe ar putea ajunge la sfârşitul acestui an, în funcţie de rezultatele testelor şi de înregistrarea vaccinului de autoritatea de reglementare a medicamentelor din India.

La începutul acestei luni, Rusia a început testele ulterioare înregistrării vaccinului – care a avut loc pe 11 august -, recrutând până în prezent aproximativ 55.000 de voluntari.

Se aşteaptă ca primele rezultate ale fazei a treia în cadrul testelor clinice să fie publicate în octombrie sau noiembrie.