Mai precis, este vorba despre Iran, acolo unde, numărul zilnic de cazuri trece de 3.000 zilnic. Acesta este cel mai ridicat număr de cazuri din ultimele trei luni.

După ce virusul a plecat din China, Iranul a fost prima țară care a luat contact cu acesta, notează The Guardian. Potrivit oficialilor de le Teheran, boala a fost ținută sub control la începutul lunii mai însă, la începutul lunii iunie, țara s-a confruntat cu o creștere a infectărilor. După această perioadă s-a înregistrat un nou declin al numărului zilnic de îmbolnăviri.

Datele publicate vineri de către departamentul de Sănătate iranian arată că 144 de persoane au murit din cauza coronavirusului și s-au înregistrat 3.049 de noi cazuri în doar 24 de ore.

Departamentul de Sănătate mai arată că numărul total al deceselor provocate de Covid-19 este de 23.952, iar 28 din provinciile țării, inclusiv capitala Teheran, sunt clasificate ca fiind roșii sau galbene, pe o scară care denotă gravitatea focarelor.

Ce spun experții

Alireza Zali, coordonatorul celului de criză anti-coronavirus de la Teheran, a declarat că Iranul se îndreaptă spre cel de-al treilea val de coronavirus. Mai mult decât atât, Iraj Hrirchi, directorul Centrului Național de Control al Coronavirusului, a declarat că sistemul de clasificare al zonelor țării pe culori, în funcție de gravitatea situației, nu mai are niciun sens.

„Nu mai avem portocaliu și galben, întreaga țară este pe roșie”, a spus el, avertizând că numărul morților ar putea ajunge la 45.000, în condițiile în care urmează și o creștere a cazurilor de gripă.

Și Abbas Ali Dorsti, de la Universitatea de Științe Medicale din Tabriz, a avertizat cu privire la nerespectarea măsurilor. Potrivit acestuia, chiar dacă iranienii respectă măsurile impuse de autorități în proporție de 70%, evenimentele din ultima săptămâna a dus la creșterea numărului de cazuri de coronavirus.

Mulți experți au avertizat că Iranul va fi lovit de o catastrofă sanitară în această iarnă. Președintele Hassan Rouhani a declarat că departamentul de sănătate încearcă să introducă încă 10.000 de paturi de spital.

Peste 400.000 de iranieni au fost testați pozitiv cu noul coronavirus, deși aceste cifre oficiale sunt considerate pca fiind subestimate.