O revizuire cuprinzătoare a puterii navale americane, denumită „Future Forward”, include un plan de „schimbare a jocului”, care ar extinde flota maritimă a SUA la peste 355 de nave, față de cele 293 pe care le are acum, a precizat șeful Pentagonului. Acest plan necesită creșterea cu zeci de miliarde de dolari a bugetului Marinei SUA până în 2045 și vizează păstrarea superiorității americane în fața forțelor navale chineze, considerate amenințarea principală pentru Statele Unite.

„Viitoarea flotă va fi mai echilibrată în ceea ce privește capacitatea sa de a produce efecte letale din aer, din mare și de sub mare”, a spus Esper într-un discurs la Rand Corporation din California.

După cum a lăsat să se înțeleagă oficialul american, această extindere va consta în achiziționarea de nave de suprafață „mai multe și mai mici”, mai multe submarine, nave de suprafață opțional echipate, fără pilot sau autonome, precum și o gamă largă de avioane fără pilot.

Un exemplu, a adăugat Esper, este un nou program de fregate cu rachete ghidate, cu nave care au o „capacitate letală crescută”. „Aceste eforturi sunt următorul pas în realizarea viitoarei flote americane, în care sistemele fără pilot îndeplinesc o varietate de funcții de luptă, de la livrarea focului letal și depunerea minelor, la efectuarea aprovizionării sau supravegherea inamicului”, a spus Esper.

Șeful Pentagonului a reafirma că Beijingul este principala amenințare la adresa securității SUA, iar regiunea indo-Pacificică rămâne „teatrul prioritar” pentru armata SUA.

Un raport al Pentagonului despre Chinei, publicat la începutul acestei luni, arat că Beijingul deține cea mai mare flotă navală din lume, cu 350 de nave și submarine.

Totuși, a subliniat Esper, Marina chineză rămâne în urmă în ceea ce privește forța și capacitatea.

„Și dacă noi am înceta construcția de nave, Republica Populară Chineză ar avea nevoie de ani pentru a ajunge la capacitatea noastră”, a declarat Esper. El crede însă că atingerea obiectivului de 355 de nave înseamnă că Marina SUA ar trebui să preia un procent mai mare din bugetul Pentagonului. Dar și că SUA trebuie să aloce mai multe resurse în extinderea și modernizarea șantierelor navale, unde China are un avantaj clar.