Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a anunțat miercuri noi restricții pentru a reduce răspândirea variantei Omicron în Regatul Unit. Printre măsurile adoptate se numără inclusiv revenirea de luni la telemuncă și introducerea certificatului verde în anumite locuri, potrivit AFP.

Premierul insistă şi pentru o campanie de vaccinare cu doza a treia de succes

Prima persoana din lume care a fost vaccinată împotriva coronaviruslui, Margaret Keenan, i-a îndemnat miercuri pe oameni să se vaccineze, la exact un an după ce ea a primit vaccinul Pfizer, relatează Reuters.

Johnson i-a îndemnat pe oficiali să se asigure că vaccinarea cu doza „booster” va avea un succes similar, dată fiind apariția și răspândirea variantei Omicron a coronavirusului.

Marea Britanie a administrat în prezent aproape 120 de milioane de doze ale unor vaccinuri anti-Covid la o populație de 67 de milioane de locuitori, incluzând aici doza inițială, rapelul și supra-rapelul „booster”.

OMS, în raportul său epidemiologic săptămânal, spune că sunt necesare mai multe date pentru a evalua gravitatea bolii cauzate de varianta Omicron și dacă mutațiile sale ar putea reduce protecția oferită de imunitatea oferită de vaccinuri.

S-au modificat regulile de călătorie în Marea Britanie

Autorităţile britanice au revizuit condiţiile de intrare în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în contextul pandemiei de COVID-19, dar și a noii tulpini Omicron.

Astfel, MAE anunță că începând cu data de 7 decembrie, toate persoanele, inclusiv cele vaccinate cu schemă completă, care intenţionează să călătorească în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul britanic certificatul care atestă rezultatul negativ al unui test COVID-19 (tip PCR sau rapid antigen), efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de sosire.

MAE mai precizează că există și o serie de excepții. Mai exact, sunt exceptaţi de la obligativitatea prezentării certificatului care atestă rezultatul negativ al unui test COVID-19 copiii în vârstă de până la 11 ani inclusiv.

Începând de marţi, intrarea în Regatul Unit este permisă cu respectarea mai multor condiţii. Printre aceste se numără:

  • completarea, în prealabil (cu maximum 48 de ore înainte de sosire), a Formularului de Localizare (Passenger Locator Form), disponibil la: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk;
  • prezentarea, la intrarea pe teritoriul britanic, a unui certificat care atestă rezultatul negativ al unui test COVID-19 (tip PCR sau rapid antigen), efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de călătorie.