Ministerul Afacerilor Externe vine cu informații de ultimă oră pentru românii care vor să călătorească în perioada sărbătorilor de iarnă și nu numai. Autorităţile britanice au revizuit condiţiile de intrare în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în contextul pandemiei de COVID-19, dar și a noii tulpini Omicron.

Astfel, MAE anunță că începând cu data de 7 decembrie, ora 4,00 GMT (6,00, ora României), toate persoanele, inclusiv cele vaccinate cu schemă completă, care intenţionează să călătorească în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul britanic certificatul care atestă rezultatul negativ al unui test COVID-19 (tip PCR sau rapid antigen), efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de sosire.

MAE mai precizează că există și o serie de excepții. Mai exact, sunt exceptaţi de la obligativitatea prezentării certificatului care atestă rezultatul negativ al unui test COVID-19 copiii în vârstă de până la 11 ani inclusiv.

Începând de marţi, intrarea în Regatul Unit va fi permisă cu respectarea mai multor condiţii. Printre aceste se numără:

  • completarea, în prealabil (cu maximum 48 de ore înainte de sosire), a Formularului de Localizare (Passenger Locator Form), disponibil la: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk;
  • prezentarea, la intrarea pe teritoriul britanic, a unui certificat care atestă rezultatul negativ al unui test COVID-19 (tip PCR sau rapid antigen), efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de călătorie.

Ce reguli se aplică în cazul persoanelor vaccinate

În ceea ce privește situața persoanelor vaccinate, MAE percizează că aceste trebuie să efecuteze un test tip PCR în ziua a doua de la sosire şi autoizolarea la domiciliu până la primirea rezultatului testului. În cazul în care testul va fi pozitiv, persoana respectivă va trebui să continue autoizolarea pentru o perioadă de 10 zile.

Pe de altă parte, în cazul unui rezultat negativ, se încheie perioada de izolare. Sursa citată mai precizează că în categoria persoanelor vaccinate sunt incluse persoanele cărora le-a fost administrată schema completă de vaccinare (două doze – pentru vaccinurile care prevăd administrarea a două doze – sau o singură doză pentru cele care prevăd administrarea unei singure doze – de exemplu Johnson/Janssen) şi în cazul cărora au trecut cel puţin 14 zile de la administrarea ultimei doze.

Pentru persoanele cărora le-a fost administrată doza a treia (boosterul), în schimb, nu sunt reglementări speciale. În ceea ce privește tipul de vaccin administrat, MAE precizează că acesta trebuie să fie din lista celor recunoscute în Regatul Unit: Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Moderna, Johnson/Janssen, Sinovac-CoronaVac; Sinopharm Beijing; Covaxin.

Referitor la situația persoanelor nevaccinat. Acestea trebue să țină cont de: rezervarea şi achitarea, anterior sosirii, a efectuării a două teste COVID-19 tip PCR (pentru ziua a doua, ziua a opta de la sosire) şi autoizolarea pentru o perioadă de 10 zile la adresa de domiciliu/adresa declarată la sosire.

În acelaș timp, MAE le mai recomandă cetăţenilor români să se informeze anterior deplasării în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi să consulte paginile de internet ale autorităţilor cu privire la informaţiile despre regulile de sosire, în funcție de zona în care ajung să călătorească.