Compania farmaceutică chineză Sinovac a anunțat public că intenționează să aibă „finalizată în trei luni” o nouă versiune a serului său anti-COVID-19 (Coronavac). În contextul actual, vaccinul va fi adaptat pentru a combate noua tulpină Omicron, descoperită în Africa de Sud.

Vaccinul împotriva Omicron va fi testat pe oameni

Yaling Hu, vicepreşedintele Sinovac, a emis această informație, marţi, cu ocazia participării sale la un simpozion organizat de Institutul Butantan din Sao Paulo, cu care compania farmaceutică chineză s-a aliat pentru a produce vaccinul Coronavac în Brazilia.

Dezvoltarea vaccinului împotriva tulpinii Omicron va fi finalizată peste trei luni, cu o capacitate de producţie cuprinsă între 1 miliard şi 1,5 miliarde de doze pe an”, a declarat Yaling Hu, membru al grupului de experţi ai Organizaţiei Mondiale de Sănătate (OMS).

Demararea procesului ce prevede adaptarea vaccinului la noua tulpină Covid-19 sud-africană a început deja şi include un plan de evaluare a eficacităţii sale prin teste de laborator, urmate apoi de verificări pe voluntari de diferite vârste.

Tratamentul chinezesc, folosit de 45 de țări

Conform informațiilor emise de Institutului Butantan, un centru prestigios de cercetare din Brazilia, vaccinul Coronavac este utilizat în 45 de state pentru combaterea epidemiei de coronavirus. Având peste 7,9 miliarde de doze administrate în întreaga lume, Coronavac reprezintă 25% din producţia mondială de vaccinuri, potrivit Institului Butantan.

Vaccinul Coronavac a fost cel mai utilizat ser anti-covid de la începerea campaniei de vaccinare din Brazilia, care a debutat pe 17 ianuarie. Aceasta a avut un progres rapid, care a determinat o scădere semnificativă a numărului de persoane infectate şi al deceselor provocate de contaminarea cu Sars-Cov-2, potrivit stiripesurse.ro.

China, însă, nu este singurul stat care se ocupă cu livrarea unui nou tratament anti-covid. Recent, șeful companiei Moderna, Stephane Bancel, a declarat zilele trecute că va fi nevoie de câteva luni pentru a dezvolta și livra un vaccin care vizează în mod specific varianta Omicron. La rândul său, CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a afirma că vaccinurile ar putea fi gata în mai puțin de 100 de zile sau după mai bine de trei luni.

Practic, toată lumea va fi infectată cu Omicron

Deși vaccinurile împotriva noii variante Covid-19 pot fi dezvoltate rapid, ele trebuie testate timp de trei până la șase luni pentru a demonstra că pot oferi imunitate împotriva noii variante, a declarat dr. Leong Hoe Nam de la Spitalul Mount Elizabeth Novena, informează CNBC.

„Deisgur, este o idee bună, dar sincer, nu e practică”, a spus Leong referindu-se la apariția unui vaccin care să vizeze în mod specific varianta Omicron. „Nu vom putea să grăbim vaccinurile și să le facem în timp real. Până când acestea vor apărea, practic toată lumea va fi infectată cu Omicron, având în vedere transmisibilitatea sa ridicată”, spune expertul.