Emilian Popovici este de părere că noua variantă Omicron se transmite mult mai rapid decât celelalte, în special în comparație cu Delta.

„Există acea creștere exponențială, caracteristică creșterii transmisibilității. Dacă ar fi fost vorba despre o creștere liniară, atunci ne gândeam la o creștere de gravitate, iar dacă era o creștere dramatică, atunci puteam să ne gândim la o creștere și de transmisibilitate, și de gravitate. Este clar că avem o creștere de transmisibilitate semnificativă și asta se vede și din faptul că, practic, avem un procent semnificativ de copii infectați. Ceea ce arată, de asemenea, că avem o creștere comunitară foarte mare datorată acestei transmisibilități foarte crescute”, a spus Emilian Popovici, luni seară, în cadrul unui emisiuni TV.

Cât de periculoasă este varianta Omicron?

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a precizat și cât de periculoasă este această nouă tulpină africană.

„Realitatea este că niciun virus nu are interesul să-i omoare pe cei pe care supraviețuiesc, are interesul de a infecta cât mai mulți, pentru a se replica cât mai mult, și de a omorî cât mai puțin. Sunt câteva aspecte ce ar putea duce către concluzii pozitive, dacă studiile viitoare vor confirma aceste concluzii preliminare ale studiului din Africa de Sud”, a spus Emilian Popovici.

Epidemiologul precizează că gradul de mortalitate stabilește acest aspect, potrivit informațiilor destul de puține care există în prezent în afara studiului făcut în Africa de Sud.

„În ceea ce privește gravitatea, aici este urmărit un indicator foarte important – rata de mortalitate intraspitalicească. În ultimele două săptămâni a fost de 6,6 la sută față de 17 la sută în ultimele 18 luni. Este un aspect care ar putea indica o scădere a gravității, la care s-ar adăuga acea proporție de 70 la sută dintre pacienți, toți cu comorbidități, care nu au avut nevoie de suport de oxigen. Este posibil ca studiile care se vor efectua în continuare să confirme această modificare de gravitate”, a mai spus Popovici.

Emilian Popovici a vorbit și despre creșterea infectăriilor la categoriile de vârstă mai mici.

„Alunecarea infecției către vârste mai mici poate fi explicată prin rata de vaccinare. În Africa de Sud, la vârsta de peste 50 de ani sunt 57 la sută vaccinați, iar la segmentul de vârstă 18-49 sunt doar 34 la sută. Asta ne poate duce cu gândul la faptul că vaccinurile actuale își păstrează un anumit nivel de protecție și în fața variantei Omicron, ceea ce ar fi un lucru foarte bun”, a spus epidemiologul.