Acest lucru a condus la o întrebare: este bine să mănânci carne de pui?
Descoperirile studiului au indicat că depășirea cantităților recomandate săptămânal – adică mai mult de 300 de grame de carne de păsări de curte, cum ar fi pui și curcan, pe săptămână – a dus la un risc cu 27% mai mare de mortalitate de orice cauză în comparație cu consumul de cantități moderate.
Ce a descoperit cercetarea recentă privind carnea de pui
Mai mult, conform Medicalnewstoday.com, cercetarea a sugerat că un consum mai mare de păsări de curte a fost legat de o creștere cu 2,3% a riscului de cancer gastrointestinal, un risc mai mare fiind observat în rândul bărbaților. Descoperirile au fost publicate în revista Nutrients.
Aceste constatări contrastează cu ghidurile dietetice actuale, cum ar fi dieta mediteraneană, în care păsările de curte sunt o componentă importantă. Experții au reiterat că o asociere dintr-un studiu observațional nu este suficientă pentru a trage concluzii definitive despre un produs alimentar și legăturile acestuia cu cancerul.
Este un studiu observațional, nu dovedește cauzalitatea
”Descoperirile sunt interesante, dar, deoarece acesta este un studiu observațional, nu dovedește cauzalitatea. Corpul mai larg de dovezi susține în continuare consumul moderat de păsări de curte ca parte a unei diete echilibrate”, a spus Harb pentru MNT.
Harb a subliniat că păsările de curte au jucat un rol important în dietele sănătoase și a îndemnat la prudență la interpretarea rezultatelor.
”Acest studiu ridică întrebări importante, dar trebuie să-l interpretăm cu prudență. Păsările de curte sunt de mult timp o parte esențială a modelelor de alimentație sănătoasă, cum ar fi dieta mediteraneană, care este asociată cu riscuri reduse de cancer și boli de inimă”, a subliniat el.
Un alt punct important de luat în considerare este că, așa cum susțin autorii, cancerul, ca boală, este foarte complex și multifactorial, ceea ce înseamnă că este greu să-și identifice cauzele unui singur factor.
”Studiile arată că dezvoltarea cancerului de la o persoană la alta este complexă și cuprinde mai mulți factori, dar fără a se limita la genetică, mediu, alimentație, activitate fizică, expunerea la toxine și chiar vârsta și inflamația. Prin urmare, trebuie să ne uităm la orice studiu și să încercăm să evaluăm cum poate fi tradus în stilul nostru de viață”, a spus Kirkpatrick.
Carnea de pui în sine sau ce adăugăm la ea cauzează cancerul?
Modul în care sunt gătite alimentele sau dacă se adaugă alți aditivi, cum ar fi uleiurile și condimentele, poate schimba „sănătatea” sursei alimentare. Cei doi experți au spus că potențialele riscuri de cancer asociate cu consumul de păsări de curte ar putea fi mai strâns legate de aceste aspecte, decât de carnea în sine.
Kirkpatrick a explicat că modul în care un produs alimentar este procesat și gătit poate influența beneficiile potențiale sau riscurile consumului.
”De exemplu, aripioarele de pui congelate pot fi considerate ultra-procesate, iar puiul pane și prăjit poate prezenta riscuri din procesul de prăjire la căldură mare. Ambele pot diferi în ceea ce privește impactul asupra sănătății în comparație cu un piept de pui care a fost făcut la cuptor”, a spus ea.