Ora la care mănânci cea mai bogată masă are un efect minim asupra greutății corporale

S-a spus că, dacă vrei să slăbești, cel mai bine ar fi să mănânci o masă bogată la începutul zilei și să mănânci mai puțin după aceea. Logica din spatele acestei teorii este de înțeles, având în vedere că aproape fiecare celulă din organism urmează același ciclu de 24 de ore, ca și noi. Ceasurile circadiene se găsesc în tot corpul și reglează ritmurile zilnice ale majorității funcțiilor biologice, inclusiv metabolismul, scrie The Conversation.

Datorită acestor ritmuri metabolice, oamenii de știință au sugerat că modul în care procesăm mesele variază în diferite momente ale zilei. Acest domeniu de cercetare se numește „crononutriție” și are un potențial uriaș de a ajuta la îmbunătățirea sănătății oamenilor.

Două studii din 2013 au sugerat următorul lucru; consumul mai multor calorii la începutul zilei și mai puține calorii seara ajută la slăbit. Cu toate acestea, un nou studiu major a descoperit că, deși dimensiunea relativă a micului dejun și a cinei influențează apetitul auto-raportat, nu are niciun efect asupra metabolismului și a pierderii în greutate.

Ce și-a propus acest studiu pe oameni supraponderali

Pentru a investiga legătura dintre dimensiunea micului dejun și a cinei și efectul lor asupra senzației de foame, o echipă de cercetători de la universitățile din Aberdeen și Surrey a efectuat un studiu pe oameni sănătoși, dar supraponderali.

Participanții au fost hrăniți cu două diete, fiecare timp de patru săptămâni: un mic dejun mare și o cină mică și un mic dejun mic cu o cină mare. Prânzul a fost la fel pentru cele două grupuri. S-a știut câte calorii consumau participanții și li s-a măsurat metabolismul. Rezultatele experimentului nu au găsit diferențe în greutatea corporală sau nicio măsură biologică a consumului de energie între cele două tipare de masă.

Măsurile de utilizare a energiei au inclus rata metabolică bazală (câte calorii folosește corpul în repaus), activitatea fizică și utilizarea unei forme chimice de apă, care permite evaluarea consumului total de energie zilnic. De asemenea, nu au existat diferențe în nivelurile zilnice de glucoză din sânge, insulină sau lipide. Acest lucru este important deoarece modificările acestor factori din sânge sunt asociate cu sănătatea metabolică.

Modul în care corpul procesează caloriile dimineața, nu influențează pierderea în greutate

Cercetarea sugerează că modul în care corpul uman procesează caloriile dimineața, spre deosebire de seara, nu influențează pierderea în greutate așa cum a fost raportat în alte studii. Singura diferență a fost o schimbare a sentimentului auto-raportat de foame și a factorilor legați, cum ar fi cantitatea de alimente pe care doreau să o mănânce.

Pe parcursul zilei, tiparul de mic dejun mare și cină mică a determinat participanții să raporteze mai puțină foame pe parcursul zilei. Acest efect poate fi util pentru persoanele care doresc să slăbească, deoarece îi poate ajuta să-și controleze mai bine foamea și să mănânce mai puțin.