Ce se întâmplă în corpul tău dacă sari peste mese. Când mâncați, corpul descompune macronutrienții în părți mai mici, digerabile. Carbohidrații, care au cel mai mare impact asupra glicemiei, sunt descompuși în zaharuri, în principal glucoză, care este absorbită în fluxul sanguin. Aceasta crește glicemia.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă sari peste mese
Această creștere a glicemiei declanșează secrearea insulinei. Insulina reglează glicemia prin transportul glucozei în celule, unde poate fi utilizată imediat pentru energie sau stocată pentru utilizare ulterioară, potrivit Health.com.
Când glucoza intră în celule, concentrațiile de glucoză din sânge scad și produceți mai puțină insulină. Dacă glicemia scade prea mult, pancreasul eliberează un alt hormon numit glucagon, care semnalează ficatului să elibereze glucoza stocată în fluxul sanguin, ceea ce crește glicemia
Mulți factori, inclusiv dieta, nivelul de activitate, bolile și medicamentele influențează glicemia.
Fluctuațiile glicemiei pot afecta nivelul de energie, starea de spirit și poftele alimentare și pot crește riscul de a dezvolta afecțiuni precum diabetul de tip 2.
De aceea, menținerea unui nivel stabil al glicemiei este atât de importantă.
De ce nu ar trebui să săriți peste o masă
Săritul peste micul dejun poate îngreuna reglarea glicemiei de către organism pe parcursul zilei. De exemplu, un studiu din 2019 efectuat pe bărbați tineri sănătoși a constatat că omiterea micului dejun a dus la niveluri semnificativ mai mari ale zahărului din sânge, după prânz, comparativ cu momentul în care s-a consumat micul dejun.
Omiterea micului dejun poate afecta metabolismul glucozei și poate provoca fluctuații anormale ale zahărului din sânge și s-a demonstrat că crește riscul de prediabet și diabet de tip 2.
Un studiu din 2020 a constatat, de asemenea, că omiterea micului dejun a fost asociată cu un control slab al zahărului din sânge la persoanele cu diabet de tip 2.
Omiterea prânzului sau a cinei are un impact asupra nivelului zahărului din sânge
Omiterea prânzului sau a cinei are, de asemenea, un impact asupra nivelului zahărului din sânge, dar nu pare să aibă un efect la fel de semnificativ ca omiterea micului dejun.
Săritul peste mese și postul intermitent
Postul intenționat este diferit de săritul peste mese, deoarece este un regim structurat care implică abținerea de la aportul de calorii pentru o perioadă de timp stabilită. Atunci când este făcut corect, postul intermitent poate duce la îmbunătățiri ale glicemiei.
Unele cercetări sugerează că alinierea orei de masă cu ritmul circadian natural al organismului poate îmbunătăți reglarea glicemiei.
Utilizarea unui regim de hrănire cu restricție de timp (TRF) timpurie, care implică mâncatul într-o anumită perioadă de timp și apoi postul pentru restul zilei, poate îmbunătăți glicemia. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege modul în care diferitele regimuri de post influențează nivelurile de zahăr din sânge și controlul glicemic.
Ce să faceți în schimb
Dacă sunteți îngrijorat de gestionarea glicemiei, cel mai bine este să discutați cu medicul pentru a dezvolta un plan de tratament bazat pe nevoile specifice de sănătate. Deși omiterea ocazională a meselor nu va avea un impact semnificativ asupra glicemiei, cel mai bine este să respectați un program alimentar constant, dacă este posibil, mai ales dacă aveți diabet.
Sfaturi importante
Savurați un mic dejun bogat în proteine și fibre: Începeți ziua cu un mic dejun sățios și prietenos cu glicemia, care poate ajuta la susținerea unui control sănătos al glicemiei.
Combinați carbohidrații cu proteinele și fibrele: Proteinele și fibrele ajută la încetinirea digestiei, ceea ce poate menține nivelul zahărului din sânge stabil pe tot parcursul zilei.
Evitați să consumați alimente aproape de ora de culcare: Mâncatul târziu seara este asociat cu un control slab al glicemiei și un risc crescut de probleme de sănătate, cum ar fi diabetul.
Dacă sunteți interesat să încercați un regim de post intermitent pentru a îmbunătăți glicemia, discutați cu medicul.
Când să vă faceți griji
Problemele de reglare a glicemiei pot duce la scăderea glicemiei (hipoglicemie) și creșterea glicemiei (hiperglicemie), ceea ce poate declanșa o serie de simptome, dintre care unele pot fi grave.
Tremurături și slăbiciune
Palpitații
Transpirații reci sau transpirații excesive
Senzație de foame intensă
Nervozitate sau anxietate
Confuzie sau comportament neobișnuit
Durere de cap sau amețeli
Vedere încețoșată
Vorbire neclară
Somnolență
Sete și urinare frecventă
În cazuri severe, glicemia foarte scăzută poate duce la convulsii, comă și moarte.