Chiar dacă mănânci sănătos și eviți zahărul, unele dintre obiceiurile zilnice ar putea sabota, fără să știi, nivelul glicemiei.

Iată 8 obiceiuri care ți-ar putea crește glicemia fără să-ți dai seama – și cum să le remediezi, potrivit Health.com.

1. Începerea zilei cu o băutură dulce

Latte-ul sau băutura energizantă de dimineață te înviorează, dar ar putea, de asemenea, să crească glicemia cu cantități mari de zaharuri adăugate.

Iată cât ai putea consuma cu aceste băuturi de dimineață:

O mocha grande White Chocolate de la Starbucks are 46 de grame – sau 11,5 lingurițe – de zahăr adăugat.
O băutură energizantă Rockstar de 473 ml conține 61 de grame de zahăr adăugat – aproape 15 lingurițe.

Aceste băuturi nu conțin nutrienți importanți, cum ar fi fibrele și proteinele, care pot ajuta la stabilizarea zahărului din sânge – iar consumul lor dimineața, pe stomacul gol poate avea un impact mai mare asupra zahărului din sânge.

Sfat: Dacă nu poți renunța la cafeaua de dimineață cu zahăr, încearcă să reduci zahărul sau să o combini cu un mic dejun bogat în proteine ​​și fibre.

2. Consumul insuficient de apă

Deshidratarea poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge deoarece un aport scăzut de apă poate duce la creșterea nivelului de vasopresină și cortizol, doi hormoni care afectează reglarea glucozei.

Conform studiilor, creșterea aportului de apă poate reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Sfat: Beți apă pe parcursul zilei – și nu doar atunci când vă este sete.

3. Senzația de stres tot timpul

Stresul declanșează eliberarea hormonilor de stres, cum ar fi adrenalina și cortizolul, care pot crește apoi nivelul de zahăr din sânge. O stare constantă de stres vă poate face să vă simțiți mai flămând și să vreți să mâncați alimente bogate în zahăr.

Sfat: Luați măsuri pentru a gestiona stresul – încercați activități care pot aduce liniștea cum ar fi mersul pe jos, scrierea unui jurnal sau ascultarea muzicii liniștitoare.

4. Lipsa somnului

Lipsa somnului poate afecta nivelul de zahăr din sânge. Cercetările arată că lipsa somnului nu doar că va crește fluctuațiile glicemiei, dar poate crește și foamea și pofta de alimente dulci.

Sfat: Adulții ar trebui să aibă cel puțin 7 ore de somn în fiecare noapte. Dacă aveți probleme cu somnul, adresați-vă medicului.

Academia Americană de Medicină a Somnului recomandă șapte sau mai multe ore de somn pe noapte.

5. Consumul băuturilor dulci pe parcursul zilei

Cafeaua de dimineață nu este singura care sabotează glicemia – băuturile carbogazoase, laptele cu ciocolată și sucul de fructe pot, de asemenea, să vă crească glicemia.

Consumul regulat de băuturi îndulcite cu zahăr poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și sindrom metabolic.

Sfat: Savurați băuturile îndulcite cu moderație, dar consumați apă, ceai neîndulcit și apă minerală cât mai des.

6. Consumul insuficient de proteine ​​și fibre

Proteinele și fibrele încetinesc digestia și ajută la prevenirea creșterilor bruște ale glicemiei după mese.

Un studiu din 2020 efectuat pe persoane cu diabet zaharat de tip 2 a constatat că consumul de proteine ​​și legume, înainte de carbohidrați, a redus nivelul glicemiei după masă cu 40%,.

Sfat: Adăugați proteine ​​(pui, ouă, tofu) și fibre (legume, cereale integrale) la fiecare masă sau gustare.

7. Statul prea mult pe scaun

Sedentarismul crește riscul apariției multor afecțiuni, inclusiv a diabetului de tip 2 – dar chiar și perioadele scurte de activitate (cum ar fi o plimbare de 10 minute după cină) vă pot ajuta să gestionați glicemia.

Sfat: CDC recomandă 150 de minute de activitate moderată (sau 75 de minute de activitate viguroasă) în fiecare săptămână. Încercați să combinați acest lucru cu cel puțin două zile de antrenament de forță.

8. Mâncare tip fast-food

Fast-food-ul este plin de carbohidrați rafinați, grăsimi nesănătoase și calorii în exces, care pot crește nivelul zahărului din sânge. Cercetările arată că gătitul acasă este legat de rate mai mici de diabet de tip 2 și obezitate.

Sfat: Nu trebuie să renunțați complet la restaurante, dar încercați să pregătiți mai multe mese acasă, cu ingrediente prietenoase cu glicemia, cum ar fi proteine ​​slabe, grăsimi sănătoase și carbohidrați bogati în fibre.