România nu trebuie să se culce pe-o ureche şi trebuie să se pregătească deja pentru ce va însemna pandemia în 2022, avertizează un cunoscut medic român!

Valul 4 este aproape încheiat! Care sunt marile pericole pentru România la început de 2022?

Adrian Marinescu, director medical al Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” din Bucureşti, spune că, deocamdată, situaţia din spitale este controlabilă, valul 4 este pe cale să se încheie, însă existe multe semne de întrebare legate de varianta Omicron, depistată deja şi în România.

“Dacă vorbim de valul 4 el este în curs de a se încheia.

Nu ne punem probleme legate de varianta Delta, dar cât timp avem semne de întrebare cu varianta din Africa de Sud cred că ne trebuie un interval de timp ca să aflam şi cum funcționează astfel de informaţii.

Cum funcționează tratamentul, vaccinurile şi ce se va întâmpla în plan practic. Şi atunci acest interval de timp îl câștigam cu aceste măsuri care vin să limiteze”, a declarat medicul Adrian Marinescu pentru Antena 3.

“Sperăm să ajungem în etapa în care nu va mai fi un câmp de luptă”

Totuşi, el atrage atenţia că trebuie să începem să ne pregătim pentru anul viitor şi pentru un posibil val 5 al pandemiei. Dacă vom avea noroc, varianta Omicron ar putea provoca doar forme uşoare ale bolii, mai spune Adrian Marinescu, însă deocamdată nu există suficiente date pentru a putea trage o concluzie fermă.

El a subliniat şi faptul că existe diferenţe între tipurile de populaţii din Europa şi din Africa de Sud, aşa că trebuie văzut cum va evolua Omicron pe continentul european.

“Ne pregătim pentru ceea ce va fi anul viitor şi sperăm ca atunci să fie o perioadă de conviețuire, să ajungem în etapa în care nu va mai fi un câmp de luptă cu presiune mare în secțiile de ATI şi să vorbim de o conviețuire.

Poate varianta Omicron aşa cum se arată deocamdată să fie cu forme uşoare, iar cazurile severe să fie într-un procent cât se poate de mic.

Din fericire nu a murit nimeni, dar nu sunt suficiente cazuri să putem trage o concluzie. Şi, în plus, trebuie să vedem ce se va întâmpla cu varianta Omicron la nivelul Europei, ori acum știm ce s-a întâmplat în Africa de Sud şi sunt diferenţe clare între populații”, a adăugat medicul Adrian Marinescu.