Directorul Pfizer, Albert Bourla, a declarat public că tratamentul medicamentos creat pentru imunizarea împotriva Covid-19 oferă rezultate pozitive. Acesta a afirmat că pilula anti-Covid are efecte garantate împotriva noii tulpini Omicron.

„Sunt foarte încrezător că acest medicament funcționează pentru toate mutațiile cunoscute, inclusiv pentru Omicron”, a spus Albert Bourla la CNBC.

„Lucrăm la alte medicamente pentru eventualitate”

De asemenea, Albert Bourla a spus că cercetările din laborator privind elaborarea unor medicamente noi vor fi realizate în viitorul apropiat. Acesta a explicat că dorește să inițieze această procedură pentru evitarea unei posibile rezistențe Omicron în fața tratamentului, potrivit Reuters.

„Dar lucrăm la alte medicamente pentru eventualul caz în care poate apărea o rezistență la acest tratament”, a spus acesta.

Specialiștii din sistemul medical nu sunt siguri în ceea ce privește severitatea infecțiilor cauzate de noua variantă Omicron. Noua tulpină sud-africană s-a extins în: Australia, Belgia, Botswana, Marea Britanie, Danemarca, Germania, Hong Kong, Israel, Italia, Olanda, Franța și Canada.

Pilula Pfizer reduce spitalizarea cu 89%

Albert Bourla a afirmat că Pfizer a conceput tratamentul administrat pe cale bucală să funcționeze indiferent de mutațiile posibile ale virusului Sars-CoV-2. Potrivit explicațiilor sale, pilula nu atacă virusul în sine, ci blochează o enzimă care joacă un rol important în procesul de înmulțire a bacteriei.

Pastila Paxlovid a redus cu 89% spitalizarea și decedarea celor peste 700 de persoane participante la cercetarea Pfizer.

În noiembrie, compania farmaceutică a solicitat Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) să acorde autorizație de utilizare de urgență pentru medicamentul său antiviral oral pentru cazurile ușoare și moderate Covid-19.

Pfizer nu este singura companie farmaceutică care concepe un tratament medicamentos împotriva Covid-19. Merck a cerut FDA să-i autorizeze pastila antivirală, care reduce cu jumătate riscul de spitalizare sau deces al adulților contaminați cu forme ușoare sau moderate de Sars-Cov-2.