Miercuri, prețul petrolului a crescut cu mai mult de 2%, recuperând astfel o parte din pierderile abrupte din ședința precedentă.

În acest moment, marii producători de combustibili se gândesc la soluții pentru viitoarea criză anticipată, provocată de apariția noii tulpini Covid-19.

Cotația țițeiului a crescut la 67,89 de dolari pe baril

Țițeiul Brent: contractele futures pentru acest produs au crescut cu 1,90 dolari. Acest lucru înseamnă o majorare de 2,7%, prețul ajungând la 71,13 dolari pe baril. Modificarea a avut loc după o scădere de 3,9% marți, 30 noiembrie, transmite Reuters.

Țiteiul West Texas Intermediate (WTI): cotația futures a țițeiului american a crescut cu 1,71 dolari. Adică cu 2,6%, după ce marți s-a înregistrat o scădere de 5,4%. Astfel că țițeiul american se vinde cu 67,89 dolari pe baril.

„OPEC+ ar putea să-și revizuiască strategia”

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se va reuni miercuri după-amiază. Joi va avea loc o întâlnire oficială a OPEC+, care intenționează să grupeze OPEC cu aliații organizației, inclusiv Rusia.

Anumiți specialiști anticipează că OPEC+ va întrerupe planurile de suplimentare a ofertei cu 400.000 de barili pe zi în prima lună a anului următor. Potrivit acestor specialiști, OPEC+ va lua în considerare potențiala amenințare venită din restricțiile de călătorie destinate minimalizării contaminării cu Omicron.

În ciuda acestor speculații, mai mulți miniștri OPEC+ au declarat că nu este nevoie de o schimbare de plan momentan.

„Având în vedere că (SUA) și alte țări au fost de acord cu eliberarea stocurilor de urgență pentru a controla creșterea prețurilor… de asemenea, având în vedere că prețurile s-au corectat deja de la 85 de dolari pe baril la aproape 70 de dolari, OPEC+ ar putea să-și revizuiască strategia”, a declarat Sunil Katke, șeful diviziei de retail de mărfuri de la Kotak Securities.

Trebuie menționat faptul că producătorii de combustibil ar putea întâmpina dificultăți, chiar dacă OPEC+ este de acord să meargă mai departe cu creșterea planificată a ofertei din ianuarie 2022.

Reuters a realizat un sondaj care a demonstrat că OPEC a pompat 27,74 milioane de bpd în noiembrie. Această acțiune reprezintă o creștere cu 220.000 bpd mai mult față de noiembrie. Decizia a fost luată sub creșterea de 254.000 bpd permisă pentru membrii OPEC în cadrul acordului OPEC+.