Preţul petrolului a consemnat vineri cea mai slabă evoluţie din ultimul an, coborând la cele mai reduse niveluri din ultimele două luni, transmite Reuters. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat joi că noua variantă a Covid-19 ar putea avea o rezistenţă mai mare la vaccinuri din cauza mutaţiilor sale, deşi a subliniat că sunt necesare investigaţii suplimentare.

Preţul petrolului WTO, de referinţă pe piaţa americană, a coborât cu 11,8%, sau cu 9,28 dolari, la 69,15 dolari pe baril, înregistrând cea mai slabă evoţie zilnică după aprilie 2020. Cotaţia petrolului Brent a scăzut cu 10,5%, sau cu 8,66 dolari, la 73,56 dolari pe baril.

Ambele contracte sunt pe cale să înregistreze a cincea evoluţie săptămânală negativă, pentru prima oară din martie 2020. Reducerea călătoriilor şi posibilele noi restricţii ar putea afecta cererea, chiar într-o perioadă în care oferta urma să crească.

Noua tulpină a COVID face prăpăd

Comisia Europeană a cerut restricţionarea călătoriilor în şi din statele afectate de noua variantă africană a coronavirusului, iar unele ţări, precum Germania, au luat deja măsuri. Marţi, administraţia Biden a anunţat planuri de a elibera 50 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice ale Statelor Unite.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat, prin intermediul unui mesaj postat pe Twitter, că CE propune suspendarea zborurilor care vin din Africa de Sud, pe fondul apariției noii tulpini a coronavirusului.

”Comisia Europeană propune, în strânsă cooperare cu statele mmembre (ale Uniunii Europene) să se activeze frâna de urgenţă în vederea întreruperii călătoriilor aeriene provenind din regiunea Africii australe, din cauza variantei B.1.1.529”, a notat Ursula von der Leyen.

Statele UE au început să reacționeze

În acest timp, autoritățile de la Berlin și Roma au anunțat că vor refuza călătorii străini veniți din sudul Africii, începând de vineri seara, tot pe fondul apariției noii tulpini. Ministrul german al Sănătății, Jens Spah, a declarat că numai cetățenii germani vor avea voie să intre în țară, dacă vin din sudul Africii, aceștia urmând să stea în carantină timp de 14 zile. Tot acesta mai spune că Germania nu are nevoie de apariția noii tulpini pe teritoriu, subliniind că aceasta ar cauza și mai multe probleme.

Presa internațională mai scrie că și Marea Britanie a anunțat că toate zborurile care vin din Africa de Sud și din țările vecine acesteia, respectiv Namibia, Lesotho, Zimbabwe și Botswana, vor fi interzise începând de vineri, de la ora locală 12:00, respectiv ora 14:00 a României.

Mai mult, Franţa a luat decizia de a suspenda imediat sosirile din şapte ţări din Africa de Sud, după „descoperirea unei noi variante a (noului) coronavirus deosebit de îngrijorătoare”, anunţă vineri Guvernul, în timp ce Europa se închide treptat din această cauză.