Ministrul Florin Cîţu a acuzat PSD că a ştiut tot timpul situaţia în care se află economia României şi spre ce valori se îndreaptă deficitul bugetar, dar nu a luat nicio măsură.

“Stilul meu de a nu mai acoperi pe fostul ministru de Finante, aşa cum era “regula de aur” înainte, i-a cam scandalizat pe PSD-işti. Voi spune de fiecare dată adevărul despre situaţia finanţelor României. Unele din faptele predecesorilor mei sunt grave şi cu efecte negative pentru România.

Astăzi vă voi prezenta, cu documente, cum au minţit în acest an şi cum ştiau despre situaţia economică încă de la începutul anului.

Am să încep cu un prim document, care a fost publicat în 28 ianuarie, o notă internă către ministrul Finanţelor Publice. Atunci se elabora proiectul de buget.

În acele momente, şi eu şi Consiliul Fiscal şi instituţiile internaţionale am tot spus că veniturile la buget sunt supraestimate. Ni se spunea atunci că nu ştim despre ce vorbim, că situaţia este alta. În interior, existau note de avertizare către ministru care spuneau aşa:

“Introducerea în proiectul de buget a unor venituri semnificative ce urmează a fi colectate de ANAF în 2019, suplimentar faţă de cele estimate în baza proiecţiilor macroeconomice, a veniturilor din vânzarea licenţelor 5G şi, în plus, materializarea proiecţiilor privind creşterea fondurilor de salarii din economie, pot conduce la o pierdere potenţială de venituri de 12,8 miliarde faţă de proiectul de buget aprobat.”

Eugen Teodorovici a fost avertizat în acel moment. Nu s-a întâmplat nimic.”

Au venit atenţionări şi în lunile aprilie şi iunie

“În aprilie, după trei luni de execuţie bugetară, o estimare a încasărilor arată o nerealizare de 4,5 miliarde de lei din program, deja în trei luni de zile.

“Fără măsuri suplimentare urgente, există o probabilitate ridicată de creştere a deficitului bugetar spre 4% din PIB în 2019.”

Deci în aprilie 2019, ministrul de Finanţe deja ştia că are o estimare de deficit de 4% din PIB. I se spunea că trebuie să ia măsuri suplimentare. Nu a făcut acest lucru.

Suntem în iunie şi deja ministrul de Finanţe este avertizat că dacă ar lua măsurile acelea de a omorî companiilor private, de a amâna plata rambursării TVA, de a nu deconta concedii medicale ş.a.m.d., nu ajung, deja este prea târziu. Se ştia de atunci, nu este o surpriză pentru profesioniştii din Ministerul Finanţelor Publice.”

Viorica Dăncilă a fost şi ea informată

“Şi nu doar Eugen Teodorovici a fost avertizat. Viorica Dăncilă a fost şi ea avertizată de către Ministerul Finanţelor Publice în iulie şi apoi în septembrie.

Guvernul PSD a ştiut de la începutul anului că, fără măsuri suplimentare, deficitul va ajunge la 4% în 2019. Tot ceea ce noi prezentăm astăzi era ştiut de Guvernul PSD, care nu a luat nicio măsură. Ne-au lăsat să mergem în această direcţie. Totul a fost premeditat! Au pus mai presus de interesul României interesul personal!

Toate aceste documente vor fi prezentate Curţii de Conturi atunci când va analiza execuţia bugetară pentru 2019.”

Mesaj pentru Eugen Teodorovici

“Şi acum un mesaj clar pentru Eugen Teodorovici, pentru că în ultima perioadă a început cu acuzaţii care nu au niciu fundament: Daca mai continuă în această direcţie, mă văd forţat să public încă un document, care a fost prezentat în Guvernul României şi care arată foarte clar că PSD nu avea nicio intenţie să aplice Legea pensiilor în 2020.

Aici spune foarte clar: “Vă rugăm să dispuneţi reanalizarea calendarului de implementare a prevederilor Legii 127 privind sistemul public de pensii în ceea ce priveşte creşterea pensiilor pentru respectarea limitei de 3% din PIB, pentru deficitul bugetar aferent perioadei 2020 – 2023”.

Acest document nu-l public deocamdată, dar dacă continuă cu acuzaţiile fără fundament şi minciunile din spaţiul public, mă văd forţat să fac şi acest lucru”, a mai precizat Florin Cîţu.