Deși noul an vine cu majorări de preț, 2022 aduce oamenilor creșteri salariale. Astfel că la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut pe economie va crește la 2.550 de lei. Practic, majorarea respectivă va desființa salariul minim pentru studii superioare, a cărei valoare brută este de 2.350 de lei. De asemenea, în ședința oficială a coaliției guvernamentale, nu a fost agreată o majorare a salariului minim pentru persoanele cu studii superioare.

Salariul minim brut crește la 2.550 de lei

De la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut pe economie va fi de 2.550 de lei, majorarea fiind de 10,9%. Astfel că oamenii vor primii în mână 1.524 de lei, o sumă cu 138 de lei mai mare decât cea actuală. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a emis această informație încă de joi.

„Vă informez că am discutat cu premierul şi am discutat şi în coaliţie, voi convoca un Consiliu Naţional Tripartit pentru o primă întâlnire cu noul Guvern, pentru că ne dorim şi îmi doresc foarte mult ca dialogul social să fie într-adevăr dialog social, iar dialogul cu partenerii sociali, şi mă refer la patronate şi la sindicate, să fie într-adevăr un dialog”, a spus Marius Budăi. Acesta a explicat că doreşte un dialog constant cu patronatele şi sindicatele deoarece doar prin comunicare continuu „pot ieşi măsuri bune”.

Salariul minim pentru studii superioare

Hotărârea Guvernului 1.071/2021 nu prevede însă nicio schimbare a salariului minim diferențiat pentru studii superioare. Acesta valorează 2.350 de lei brut acum. Nici în construcții, salariul minim diferențiat nu a înregistrat vreo majorare, rămânând la suma de 3.000 de lei brut.

În prezent, există 1.970.000 de angajați cu contracte de muncă active și normă întreagă cu salariul mai mic de 2.550 lei. Astfel că în România 34,7% din numărul total de salariați activi au salariul sub 2.550 de lei. Aproximativ 1.290.000 de angajați primesc salariul minim, potrivit realitatea.net.

De asemenea, Marius Budăi a vorbit și despre pachetul social care urmează să fie pus în aplicare în inuarie 2022.

Ajutor financiar pentru pensionari

Marius Budăi a vorbit despre sumele de bani care urmează să fie încasate de pensionarii care au venituri sub 1.600 de lei. Ministrul Muncii a explicat că este vorba despre o sumă de bani care se va acorda o singură dată, în luna ianuarie și are rolul de a-i ajuta pe cei care au pensii mici să se protejeze în fața valului de scumpiri.

„În momentul în care se va lua decizia pentru forma finală în coaliție, cu siguranță vom anunța public. Au fost unii care au spus că este un moft al PSD şi vine PSD şi neapărat trebuie să dea PSD ceva. Cei care comentau să se uite în ochii oamenilor şi să le vadă şi să le înţeleagă durerea şi abia după să critice măsurile. Vom continua cu aceste lucruri”, a spus Marius Budăi, la Antena 3.