Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare? Marius Budăi a anunțat chiar acum: Este necesar

Într-un dialog telefonic la Digi 24, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că este nevoie de implementarea unor măsuri pentru ridicarea speranței de viață sănătoasă, subliniind că în prezent, în România, aceasta este în jurul vârstei de 59-60 de ani, înainte de a vorbi despre creșterea vârstei de pensionare.

În urma analizării datelor Eurostat, spune noul ministru, oamenii lucrează în România cinci ani după speranța de viață sănătoasă, lucru ce îl face pe Marius Budăi să spună că autoritățile trebuie să se ocupe mai întâi de acest aspect.

„Este necesar să ne ocupăm inițial de speranța de viață din România și de traiul românilor că apoi să discutăm de o eventuală prelungire obligatorie a vârstei de pensionare. Asta nu înseamnă că dacă nu prelungim vârstă nu permitem oamenilor să lucreze după ce împlinesc vârstă standard de pensionare.

Am făcut comparație și am analizat date Eurostat, speranța de viață a unui bărbat din România e de 70 de ani și 6 luni.

Păi dacă ridicăm vârstă la 70 de ani, degeaba îl mai punem pe omul ăla să contribuie undeva la 40 – 45 de ani dacă îi acordăm drepturile doar 6 luni de zile.

Speranța de viață sănătoasă în România e în jurul vârstei de 59 – 60 de ani. La noi în România se muncește cinci ani de zile după speranța de viață sănătoasă.

Deci mai întâi să ne ocupăm de ridicarea speranței de viață sănătoase, că apoi să ne gândim să le prelungim viață activă”, a declarat Marius Budăi.

Pensiile și alocațiilor vor ajunge la timp

De asemenea, Marius Budăi a declarat că pensiile și alocațiile românilor vor ajunge la timp și că nu vor exista probleme în acest sens, subliniind, totodată, că sumele necesare s-au echilibrat.

„În ședința de ieri am aprobat OUG cu rectificarea, iar ce ține de Ministerul Muncii, prestații sociale, pensii, alocații etc vor ajunge la timp fără sincopă.

S-au echilibrat sumele necesare, nu e nicio problemă.

După ședința de ieri a fost discuție informală, am vorbit cu premierul, cu vicepremierul, cu ministerul de finanțe și am hotărât că în perioada următoare, după minivacanța, să începem la Ministerul Muncii să lucrăm la actele necesare care să stea la baza construcției bugetului pentru 2022”, a afirmat Marius Budăi.