Recent, Maxar Technologies, companie privată din SUA, a surprins noi imagini din satelit care demonstrează că Rusia continuă să-și trimită forțele militare în Crimeea și în apropierea Ucrainei, conform reuters.com.

Vineri, Kremlinul a repetat că are tot dreptul de a-și muta propriile forțe militare pe teritoriul rus, după cum dorește. De asemenea, Rusia susține continuu că țările occidentale fac manevre militare „provocatoare” în apropierea granițelor sale.

Sute de vehicule blindate și tancuri rusești în Crimeea

Joi, 23 decembrie, Maxar Technologies a difuzat imaginile obținute prin satelit. În fotografii este prezentată o bază militară din Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, fiind plină cu sute de vehicule blindate și tancuri rusești. De asemenea, o imagine surprinsă în octombrie arăta că baza respectivă era pe jumătate goală.

Maxar Technologies a informat că o nouă unitate militară, care include vehicule de luptă de infanterie din seria BMP, tancuri, artilerie autopropulsată și echipamente de apărare aeriană, a sosit la garnizoana rusă.

„În ultima lună, imaginile noastre prin satelit de înaltă rezoluție au detectat o serie de noi desfășurări rusești în Crimeea, precum și în mai multe zone de antrenament din vestul Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina”, a transmis Maxar Technologies.

SURSĂ: Profimedia Images

Rusia vrea să evite orice conflict cu Ucraina și Occidentul

Joi, Vladimir Putin a afirmat că Rusia vrea să evite orice conflict militar cu Ucraina și Occidentul, însă are nevoie de garanții de securitate.

„Trebuie să ne gândim să ne asigurăm perspectivele de securitate nu doar pentru azi şi pentru săptămâna viitoare, ci pentru viitorul apropiat. Voi sunteţi cei care trebuie să ne oferiţi garanţii imediate, acum. Şi nu să prelungiţi negocierile decenii la rând”, a spus Vladimir Putin.

Reacția SUA în contextul actual

În urma afirmațiilor făcute de Vladimir Putin în spațiul public, Casa Albă a respins toate acuzațiile, care susțin că Occidentul provoacă tensiunile dintre Ucraina și Rusia.

„Faptele arată clar că singura agresiune pe care o vedem la graniţa Rusiei şi Ucrainei o reprezintă creşterea prezenţei militare a ruşilor şi retorica belicoasă a liderului Rusiei”, a spus Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă.