Declaraţiile venite de la Moscova dau fiori reci României! Vladimir Putin ne-a luat personal în vizor.

Vladimir Putin a vorbit clar despre ameninţarea din România la adresa Rusiei

Joi, preşedintele Vladimir Putin a cerut garanţii de securitate din partea Occidentului şi a NATO, în contextul în care forţele NATO ar instala sisteme balistice în România, dar şi în Polonia.

Comentariile lui Putin au venit după ce un jurnalist al postului britanic Sky News l-a întrebat pe liderul de la Kremlin dacă poate oferi garanţii că Rusia nu va ataca Ucraina sau orice altă ţară, mai ales că Moscova cere, la rândul său, garanţii din partea NATO.

“Ne-am apropiat noi de frontierele Statelor Unite şi ale Marii Britanii? Ei s-au apropiat de noi. Iar acum spun: ‘Ucraina va fi stat membru NATO‘. Ulterior, vor apărea sisteme de armament.

Dumneavoastră cereţi garanţii din partea mea, dar dumneavoastră trebuie să oferiţi garanţii. În anii 1990, ni s-a spus că NATO nu se va deplasa deloc spre est. Şi ce s-a întâmplat? Ne-au înşelat în mod grosolan.

Au fost cinci valuri de extindere a Alianţei Nord-Atlantice. Iar acum apar sisteme de armament corespunzătoare în România şi Polonia”, a declarat Vladimir Putin, joi, în conferinţa de presă de final de an, transmite agenţia TASS.

Rusia şi China, umăr la umăr împotriva Occidentului şi a NATO?

Nu este pentru prima oară când Vladimir Putin insistă că sistemele antirachetă ale NATO din România şi Polonia ar putea fi folosite în scop ofensiv. Un alt subiect de critici este şi sistemul antibalistic din Coreea de Sud.

Americanii şi oficialii NATO au explicat, în mod repetat, că instalaţii antirachetă din Europa nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, ci vizează posibile ameninţări balistice din Iran, în timp ce sistemul antibalistic din Coreea de Sud este menit să apare de eventuale atacuri din Coreea de Nord.

“Rusia este interesată în mod serios să obţină garanţii juridice credibile prin care să fie exclusă extinderea NATO spre est şi instalarea de echipamente militare ofensive în ţări vecine cu Rusia”, este mesajul transmis recent de la Kremlin.

Mai mult, şi preşedintele Chinei, Xi Jinping, ar împărtăşi aceleaşi îngrijorări ca şi Vladimir Putin şi ar susţine solicitarea liderului rus privind obtinerea unor garanţii de securitate din partea NATO, afirmă un consilier prezidenţial rus.

Cu câteva zile în urmă, Antony Blinken, şeful diplomaţiei americane, transmitea că Statele Unite şi aliaţii din Europa poartă discuţii pentru abordarea prin diplomaţie a “agresiunii ruse”, însă a subliniat că Joe Biden se opune acordării garanţiilor solicitate de Putin.